Ministr financí Zbyněk Stanjura. Foto: Vlada.cz

Schodek státního rozpočtu byl proti loňsku o 32 miliard horší!

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci června deficitem ve výši 215,4 miliardy, v meziročním srovnání je to o 32 miliard horší výsledek než za stejné období loni.

Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 251,4 miliardy korun. To je oproti loňsku vyšší schodek o 32 miliard korun! Za meziročním zhoršením stál podle ministerstva financí především nárůst výdajů v sociální oblasti o 69 miliard, pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií, které vyšly na 44,4 miliardy.

Proti květnu je na to rozpočet mnohem lépe

Nicméně ve srovnání proti letošnímu květnu si vláda vedla podstatně lépe. „Červnové hospodaření rozpočtu přineslo oproti tradičně slabému květnu výrazné zlepšení o rovných 56 miliard korun. Na příjmové straně se pozitivně projevily především platby daně z příjmů právnických osob ve výši 67,9 miliardy a příjmy z rozpočtu Evropské unie ve výši 47,3 miliardy,“ uvedl k hospodaření za první polovinu roku ministr financí Zbyněk Stanjura.

Potvrdil se tak předpoklad z předchozích měsíců, že vývoj plnění rozpočtu není lineární a výrazně jej ovlivňují skokové platby, jako bude v srpnu mimořádně vysoká dividenda ČEZu a v září splatnost záloh na windfall tax za první tři čtvrtletí.


stanjura 2 edited
Schodek státního rozpočtu byl proti loňsku o 32 miliard horší! 1

“Červnové hospodaření rozpočtu přineslo oproti tradičně slabému květnu výrazné zlepšení o rovných 56 miliard korun.”

— Zbyněk Stanjura, ministr financí

„S premiérem Fialou jsme dohodnuti, že vláda nyní hospodaření rozpočtu za první polovinu roku vyhodnotí a v průběhu července rozhodne, zda bude nutné provést ve druhém pololetí úspory s cílem co nejméně se odchýlit od plánované výše schodku za celý letošní rok,“ uvedl Stanjura.

Premiér Petr Fiala už se nechal slyšet, že pokles schodku proti květnu očekával. Vláda podle něho musí dál zůstat obezřetná. „Neměníme nic na to, že je třeba šetřit a hlídat výdaje státu,“ uvedl Fiala.