Petr Fiala na tiskové konferenci. Zdroj: ČT

Premiér Fiala: Ceny potravin v Česku klesají. Je to ale pravda?

Novým ministrem zemědělství se po odcházejícím Zdeňku Nekulovi stal Marek Výborný, profesí učitel dějepisu z KDU-ČSL. Premiér Fiala řekl, že musí dál tlačit na ceny potravin.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se za rok a půl působení Zdeňka Nekuly údajně podařilo mnoho „dobrého“. „Novela zákona o významné tržní síle, změny společné zemědělské politiky, které určují, jak se bude zemědělství rozvíjet, to nebyla jednoduchá věc,“ vyjmenoval úspěchy končícího ministra premiér Fiala na dnešní tiskové konferenci.

Do rezortu uvedl nového ministra Marka Výborného z KDU-ČSL, který se ale profesně dosud věnoval spíše vzdělávání. Jedním z jeho velkých úkolů, které vnímá veřejnost a očekává, že se bude dařit je plnit, je, aby se pokračovalo v tlaku na snižování cen potravin.

„To bude úkol pro ministra Výborného. Ministerstvo ceny nestanovuje a nemá k tomu kompetence, ale může vytvářet tlak na všechny účastníky řetězce. Pokud se to dělá, má to pozitivní dopady,“ říká premiér. Je to podle něho důležité, aby lidé měli kvalitní potraviny a přijatelné ceny. Důležité je to i z hlediska boje proti inflaci.

A podle Fialy se to prý daří. „Vidíme, že růst potravin se zastavil, některé ceny dokonce klesají. V květnovém přehledu Eurostatu jsme se v růstu cen dostali pod průměr v Evropě a je třeba v tom pokračovat,“ tvrdí premiér.

„Předpokládám, že pan ministr se sejde se všemi zástupci a naváže na práci skupiny stanovené k řešení cen potravin,“ dodal Fiala.

Jenže je to ale pravda? Média například dnes upozornila, že například ceny zeleniny se drží na rekordních hodnotách, například cibule letos podle Českého statistického úřadu stálala v průměru přes 38 korun za kilo, to je o závratných 80 procent více než loni. Podobně razantně vystřelily ceny mrkve, květáku, paprik či brokolice.

„Ministerstvo zemědělství je silový rezort, protože se dotýká každého obyvatele této země. Jakkoli ministerstvo netvoří ceny a nejsem ministr, který by určoval ceny rohlíků, mléka, ale máme nepřímé nástroje, které musíme využívat na maximum. Je to nás úkol,“ řekl nový ministr Výborný.

„Chci využít kompetenci, na které jsem si zakládal už jako učitel a ředitel školy, a to je komunikace,“ dodal Výborný.