Lidé čekají na obsloužení na poště na Komenského náměstí v Mladé Boleslavi. Foto: ČRzprávy

Horko a čekání. Pošta zrušila 300 poboček, ty zbylé jsou plné

Fronty dnes zažívají Češi na pobočkách pošty po celé zemi. Česká pošta totiž od dneška zrušila 300 poboček. Ty, které zbyly se snaží zvládnou nával klientů ze zrušený poboček.

Na mnoha místech fronty a čekání v často horkém a vydýchaném vzduchu provozoven České pošty, které zbyly po masivním zavírání 300 poboček po celém Česku. A to je teprve první prázdninový týden navíc se státními svátky, takže mnoho lidí z měst objelo a na poštu zamíří až jindy.

Zbylé pobočky teď musí zvládnout i tisíce klientů z ostatních provozoven. Redakce ČRzprávy.cz se rozhodla zkontrolovat, zda pošta plní sliby a na zbylých pobočkách zajistila navýšení kapacity přepážek. Náhodně jsme vybrali Mladou Boleslav, kde byly zrušeny od dneška hned dvě České pošty – na sídlišti a na náměstí Republiky. Zbyla jen hlavní pošta na Komenského náměstí a na třídě Václava Klementa.

První problém je v tom, že u těchto pošty, které zůstaly, je nedostatek parkovacích míst – na rozdíl od těch, co byly zavřeny. V centru města se v blízkosti pošty v pondělí dopoledne zaparkovat nedalo, na V. Klementa za panelovým domem se pár míst našlo.

Na Komenského náměstí byly všechny přepážky otevřené a zaměstnanci se snaží zvládat situaci, jak to jen jde. Obě zbylé pobočky byly v pondělí dopoledne plné lidí. Na hlavní poště na Komenského náměstí zaměstnankyně příchozím pomáhala a směrovala je k zařízení s lístečky. Klienti jsou vyvolávání podle pořadových čísel rozdělení na konkrétní služby. Každé okénko totiž poskytuje jiný druh služeb. „Mohu vám s něčím pomoci,“ ujímala se zaměstnankyně přicházejících klientů.

Všechny přepážky jedou naplno

Nutno potvrdit, že skutečně všechny dostupné přepážky byly otevřené a zaměstnanci pošty makali naplno. Ani to ale nestačilo na příval klientů, čekali tam nejméně deset minut. O poznání hůř na tom byla pošta na třídě V. Klementa, kam směřovali lidé ze severního sídliště.

V pondělí dopoledne byla tato pošta plná lidí, kteří tam čekali mnohdy i více než čtvrt hodiny. Uvnitř bylo navíc poměrně horko kvůli velkým výlohám, do kterých se opírá slunce. Mnozí klienti tak byli nepříjemně zpocení. Nutno ale dodat, že i tady všechny přepážky jely naplno.

Podle primátora Raduana Nwelatiho ovšem nadále pokračují jednání Mladé Boleslavi s vedením České pošty o zachování pošty na sídlišti a naopak zrušení pošty na Komenského náměstí. Město a Česká pošta již prověřují možnosti rozšíření počtu obslužných přepážek na poště v sídlišti, aby byla její kapacita odbavování klientů srovnatelná s kapacitou současné hlavní pošty na Komenského náměstí. Město s poštou poté dojedná podmínky, za které by směnila hlavní poštu na Komenském náměstí za objekt pošty v sídlišti, jenž vlastní město Mladá Boleslav. Rekonstrukci pošty v Havlíčkově ulici zajistí město.

„Stále platí, že zachování pošty na sídlišti je pro nás od začátku prioritou, protože v jejím okolí žijí tisíce lidí a je zde i nejlepší možnost parkování. Uděláme proto vše potřebné, aby tato pošta zůstala v provozu. Jednání s poštou se v tomto směru vyvíjejí příznivě,“ uvedl primátor Nwelati.

Česká pošta navíc oznámila, že schválila plán na kompletní transformaci svých služeb. „Je to plán, který reaguje na aktuální i budoucí potřeby společnosti vyplývající z digitalizace státní správy a nutnosti snižovat náklady na provoz státu,“ řekl Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

„Plán vychází z kvalitní analýzy současné situace České pošty a dobře reflektuje jak potřeby státu, tak občanů, kteří nadále chtějí využívat poštovní služby a kteří nebudou schopni nebo ochotni komunikovat se státem digitálně,“ řekl předseda dozorčí rady Martin Friedrich Herrmann.