Televizní poplatek bude dražší. Foto: VitVit, Wikimedia Commons

Budou firmy platit televizní poplatek za každý mobil? Zdražení budí otázky

Kdo doma nemá televizi, nemusel dosud platit televizní poplatek. To se ale brzy změní, platit nově budou všichni, kdo mají mobil. A navíc koncesionářský poplatek zdraží.

Ministr kultury Martin Baxa představil chystané změny koncesionářských poplatků, tedy poplatků za veřejnoprávní televizi a rozhlas. Oba podle shody ve vládní koalici razantně zdraží. Měsíční poplatek vzroste ze současných 135 na 160 korun za Českou televizi a ze 45 na 55 korun za Český rozhlas.

„Návrh novely je hotový, nyní nás čeká mezirezortní připomínkové řízení a na podzim by mohla jít do vlády,“ sdělil ministr Baxa.

Dohromady tedy budou lidé na veřejnoprávní média přispívat 215 korun měsíčně, což je nezanedbatelných 2 850 korun ročně! Není to sice moc, ale nově budou tento poplatek platit i ti, kteří vlastně Českou televizi vůbec nesledují, protože ani nemají televizi.

Novela ale počítá s tím, že televizi už v dnešní moderní době není nutné sledovat jen na televizním přijímači, ale běžně to umí tablety, počítače nebo chytré mobilní telefony. Aplikací nabízející internetovou televizi je celá řada.

A tak se budou muset k placení poplatku přihlásit i tisíce lidí, kteří jej dosud nehradili. Pouze v případě, že nevlastní ani chytrý telefon, nebo počítač s internetem, budou moci lidé podle ministra Baxy sepsat čestné prohlášení, že nevlastní žádné zařízení, které umí televizi přijímat. Je ovšem potřeba počítat s hrozbou kontroly a následné pokuty.

Budou firmy platit televizní poplatek za každý mobil?

Na internetu se po ohlášení novinky rozhořela diskuze, zda nově bude nutné platit poplatek vícekrát. „Pochopil jsem správně, že poplatek bude u nemocnice z každého mobilu, kde fakt nechceme, aby někdo koukal v práci na televizi? Tedy zrušit služební mobily a platit kompenzace za soukromý? Že jsem to pochopil špatně?“ ptá se například majitel kliniky Asklepion doktor Roman Šmucler.

A co děti, které mají mobil? Také jim přijde složenka?“ ptá se na Facebooku sledující Milan Richter.

Vysvětlení je jednoduché. Zatímco rodiny platí jen za jeden přístroj, ať už mají jednu televizi, nebo deset, podnikatelé aktuálně platí za každý přístroj. A tak se podnikatelé oprávněně ptají, zda budou platit i za každý služební mobil, který dali zaměstnancům.

Na to musí odpovědět vláda během přípravy novely. Pro řadu velkých firem by totiž byly obrovské sumy. Čas na to vláda má, novela má platit až od ledna 2025.