Z oblíbené show Peče celá země ve 3. díle vypadla Iveta. Tentokrát se soutěžící museli popasovat se záviny, Pražskou koulí a například i s dorty z perníkového těsta.
3. díl soutěže Peče celá země na České televizi byl ve znamení závinů. V osobní výzvě měli soutěžící připravit dva záviny jako od babičky, přičemž jeden sladký a jeden slaný. Alespoň jeden z nich musel být z kynutého těsta.
Ačkoli je Česko velmocí závinů, udělat ho opravdu dobře tak, aby prošly u přísných porotců Michaely Landové a Josefa Maršálka, není žádná legrace. Závin musí být dopečený, přitom nadýchaný, s dostatkem náplně, nevytéct, nepopraskat a udržet si tvar. Zkazit se toho dá hodně, jak také ukázali v sobotu večer soutěžící.
„Těst na závin je hned několik a každé se peče jinak, je proto třeba vždy se předem připravit na konkrétní variantu. Plnit je lze čímkoli – známá jsou jablka, ale také ořechy, mák, višně, meruňky, tvaroh a různé směsi,“ řekl cukrář Josef Maršálek. Důležité podle něho je sladění těsta s náplní.
Veganský závin s mletým sójovým masem
Soutěžící se nedrželi při zemi a kromě klasiky přišli i se skutečně neobvyklými recepty. Třeba Krystýna připravila závin od „moderní babičky“. Slanou variantu totiž připravila jako veganský s náplní z mletého sójového masa a cibulového chutney.
„Moje babička by na to řekla: Bože, čeho já se ještě dočkám,“ vtipkoval porotce Maršálek.
Zuzana se rozhodla připravit slaný štrúdl s kozím sýrem a špenátovými listy, sladký pak s višněmi a mákem. Klára zvolila kakaový závin s hruškami, slaný pak kynutý s kozím sýrem. Antonín připravil slaný se žampiony, cheddarem a slaninou, sladký pak vymyslel tažený makový závin se sušenými švestkami a čokoládou.
Iveta se se svými záviny vydala cestou ozdobných tvarů a prořezávání. Martin se zase rozhodl sladký štrúdl s hruškami ozvláštnit tím, že do něho přidá trochu gorgonzoly. Neobvyklou cestou šla i Tereza, která do slaného štrúdlu připravila naplň jako do plněných knedlíků, tedy zelí a uzené.
Nejmladší cukrář Vojta, který zároveň studuje na doktora, se rozhodl upéct závin naplněný kachním masem, sýrem roquefortem a portským vínem. Do sladké varianty pak zvolil broskve a limetkový creme fraiche. A nakonec soutěžící Roman do slaného závinu přidal klobásu a kysané zelí, do sladkého mák se švestkami.
Právě Romanovi se závin podařil nejlépe. Podle Josefa Maršálka byly jeho výtvory excelentní. Vizuálně a chuťově se podařily i Vojtovi, který si dal opravdu hodně záležet. Záviny se podařily také Kláře. Naopak nejméně se dařily Zuzaně, Martinovi a Ivetě.
Náročná cukrářská výzva: Pražské koule
V technické výzvě soutěžící museli připravit zákusek zvaný Pražská koule. To je velmi náročný dezert máčený v čokoládě. Soutěžící jich museli vytvořit 14 a sestavit z nich pyramidu. To nebyla žádná legrace zvláště proto, že tento recept nikdy nedělali.
„Pražskou kouli si může každý upéct doma, i když příprava není vůbec jednoduchá,“ vysvětlil Maršálek. Michaela Landová popsala, že při přípravě Pražské koule je třeba vyšlehat z bílků pevný sníh, do toho přidá vymíchaný žloutek s cukrem, moukou a škrobem. Vzniklá hmota se stříká na plech do tvaru buflerů, které se pak upečou se v troubě.
Následně je třeba připravit čokoládovou ganáž, kterou se k sobě buflery spojí. Vzniklé polotovary se namáčí v rozvaru vody a cukru, následně se obalují nasekanými oříšky. „Úplně na závěr se namáčí v rozpuštěné čokoládě,“ dodala Michaela Landová.
Nejhůře se náročné Pražské koule povedly Martinovi a Zuzaně, příliš se nepovedly Ivetě. Naopak nejlépe se povedly Tereza a vítězem výzvy se stala Klára.
Třetí výzva v podobě perníkového dortu
Třetí výzvou 3. dílu Peče celá země byla kreativní disciplína. Úkolem bylo upéct dort z perníkového těsta zdobený jedlou krajkou. Rozhodující tak byla především zručnost. Ačkoli šlo o těžkou výzvu, soutěžícím se dorty skvěle povedly. Porota si skutečně pochutnávala. „Ještě jsem neviděla porotce takhle si mlaskat,“ řekla s humorem moderátorka pořadu Tereza Bebarová.
Výborně se perníkový dort s krajskou povedl Tereze, Kristýně, Vojtovi a Romanovi. Naopak se nepovedl Ivetě a Antonínovi. Iveta dort připálila a to ji také stálo další účast v soutěži.
Soutěž Peče celá země opouští Iveta
Na konci pořadu měla porota pro Ivetu, která se divákům do paměti zapsala i díky růžovému melíru ve vlasech, špatnou zprávu. Soutěž po třetím kole opouští. „Budu na účast v Peče celá země velmi dlouho vzpomínat, byl to velký zážitek. Ostudu jsem neudělala, odcházím s tím, že jsem ukázala, co umím. Určitě budu péct dál,“ řekla Iveta.
Pekařkou týdne se tak díky úspěchům ve všech třech výzvách stala sympatická blondýna Tereza. „Velmi si toho vážím, obzvlášť v tomto díle, na kterém mi velmi záleželo i kvůli mým babičkám. Je to taková hezká věc, kterou už mi nikdo nevezme,“ komentovala svou výhru třetího dílu skromná a překvapená Tereza.
Co se chystá do 4. dílu Peče celá země?
Ve 4. díle Peče celá země 27. ledna budou soutěžící připravovat dezerty do skleniček, francouzskou klasiku creme brulee a dorty zdobené želé.