Uznávaný i obávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich známý z pořadu Ano, šéfe! kvituje nárůst cen v restauracích, kterého jsme svědky poslední dva roky. Zaplaťpánbůh, říká.
Majitel třech restaurací Zdeněk Pohlreich vítá nárůst cen v restauracích. V Show Jana Krause, kde bude hostem ve středu večer, potvrdil, že útrata za jídlo v restauracích obecně dost podražila. „Zaplaťpánbůh!“ přitakává s tím, že došlo ke zdražení o třicet i více procent.
Pohlreich i ve svém pořadu Ano, šéfe!, kde roky pomáhal zoufalým provozovatelům restaurací k lepším službám a hlavně postavit se na nohy, často kritizoval špatnou cenovou politiku. Poukazoval na to, že z meníčka za 70 korun se zkrátka nedá vydělat na nájem, energie, nákup surovin, mzdy zaměstnanců a ještě nějaký zisk. Hlavně vesnické restaurace se ale obávaly ztráty klientely, pokud zdraží.
Kuchařů je velký nedostatek
Obecný trend, kdy si restaurace začaly dovolovat spolu s inflací zvyšovat ceny, proto vítá. Poukazuje i na fakt, že rostou požadavky kuchařů na vyšší mzdy. A dobrého kuchaře je skutečně potřeba zaplatit, protože jich je zkrátka málo.
„Kuchaři, to byl vždycky problém, ale dneska už je to ohrožený druh. Kam se hrabe bílý nosorožec,“ poznamenává k provozu restaurace a Janu Krausovi, který projeví určitý zájem o práci v jeho restauraci, aniž by měl potřebnou kvalifikaci, dodává odvahy.
„U nás máme lidi, kteří začínali u nádobí, u uklízení, a dneska běhají po place a fungují úplně stoprocentně. K ještě vyšší pozici byste se musel časem proběhat. To by trvalo řekněme pět let. Lidé na těchto pozicích se totiž tak často nemění, takže byste si musel počkat, až bude volná,“ vysvětluje Pohlreich.
A jaké jsou poslední trendy v gastronomii? „V té špičkové gastronomii se to posunulo k takovému minimalismu,“ přibližuje. „Je to takové hodně technické, složité na přípravy a už mám občas pocit, že ani nedostanete teplé jídlo. Než se to nandá na talíř, trvá to strašně dlouho. Teď jsou v módě, i když si myslím, že ta móda pomalu ustupuje, taková ta daná menu. Že si vlastně ani nemůžete vybrat. Že přijdete na večeři, tam je nějaká fixní cena, a oni vám řeknou, co budete jíst.“
V televizi je Zdeněk Pohlreich už od roku 1998
Zdeňka Pohlreicha znají diváci hlavně z pořadu Ano šéfe! Jenže v televizi se ukázal už mnohem dříve. V roce 1998 vystupoval v jednom z prvních tuzemských pořadů o vaření Prima vařečka. Tehdy ještě vtipně plachý Zdeněk Pohlreich v té době pracoval jako šéfkuchař v hotelu Alcron. Než se ale k takové pozici propracoval, tak se podle svých slov „něco naběhal na place a kolik dostal facek v učení!“ I v jeho provozu získávají dnes praxi mladí lidé, kteří se učí v oboru.
„Pořád někde musejí dělat praxi. Je to řemeslo, které se naučíte opakováním, takže musejí získat praxi,“ vysvětluje. Zároveň si trochu posteskne, že někteří se rychle unaví. „My jsme tam teď měli nějakýho mladýho, ten tam byl dva dny, a třetí den přišel a říká, že je to strašně moc práce, že je unavený a že si vybere něco jiného, kde se nemusí tolik dělat,“ dodal šéfkuchař Pohlreich.
V dalším dílu Show Jana Krause ve středu 18. října od 21.35 na Prime se kromě Zdeňka Pohlreicha představí také kapela Tublatanka a zakladatelka zážitkové farmy Mária Žižlavská.