Ostrava z výšky. Zdroj: Policie ČR

Zaplavená Ostrava, protrhly se hráze! Letecké snímky ukazují město pod vodou

Město Ostrava je i v pondělí dopoledne celé zalité vodou. Letecké snímky ukazují, jak vážná situace je, pod vodou jsou celé části města, některé domy jsou z poloviny pod vodou.

Celé město pod vodou. Jen nový nákupní Outlet Moravia s obchody s oblečením se jako zázrakem drží nad vodou. Právě to ukazují letecké snímky z vrtulníku, které zveřejnila policie. Jinak je pod vodou prakticky celá Ostrava, z vody trčí jen mosty a vyvýšené silnice. Na snímcích je vidět sídliště, kde polovina bytového domu je pod vodou. Škody budou obrovské.

Ministr životního prostředí Petr Hladík dnes po jednání Ústřední povodňové komise navíc řekl, že v několika městských částech Ostravy se zřejmě protrhla ochranná hráz. „Situaci monitoruje a zjišťuje dron,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.

Místní obyvatel Roman Burkovič popsal, že na prvním snímku je vidět mimo jiné zatopenou centrální čistírnu odpadních vod za 3 miliardy korun, areál OZO, stavebniny, Centrum bezpečné jízdy Libros, Národní dohledové centrum Ředitelství silnic a dálnic, mnoho výrobních a skladových hal. Všechno zatopené.

Nad vodou v Ostravě zůstal jen outlet

„To vzadu nahoře v rohu nezaplavené je nový Outlet Moravia, chytře postavený na umělém náspu. A za ním nenápadně teče hnědá řeka Odra, co to celé způsobila,“ popisuje Burkovič.

Na dalších snímcích je pak vidět hlavní nádraží, voda se zastavila těsně před ním, ale koleje pod vodou všude kolem, nákladové nádraží komplet pod vodou a spodní část Mariánských Hor se zaplaveným Scontem a Kauflandem.

Ministr Hladík po jednání Povodňové komise dodal, že podle předpovědí by měly začít srážky ustávat, ale pršet bude dál na Šumavě.

Kvůli záplavám od 18 hodin mimořádně zasedne vláda. Jednat bude o materiální pomoci při odstraňování škod a dalších krocích k zvládnutí situace. „Budeme určitě řešit pomoc lidem,“ řekl po jednání Ústřední povodňové komise ministr Hladík.

FOTO: Ostrava pod vodou

VIDEO: Zkáza po povodních! Vyplavená auta, zničené domy, ulice zalité bahnem i kamením

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *