Jeseník po povodni. Zdroj: Dominik Mareček

VIDEO: Zkáza po povodních! Vyplavená auta, zničené domy, ulice zalité bahnem i kamením

Voda na Jesenicku i v dalších oblastech Moravy v pondělí ráno i přes pokračující déšť opadává. Naplno se tak odhalují následky ničivých povodní. Po vodě zůstala hotová spoušť.

Nejdříve strach z povodní, pak často boj o holý život při ničivých záplavách a teď zmar, vztek a smutek. K lidem se postupně dostávají záběry měst a obcí, kterými se o víkendu prohnaly povodně. A bohužel je to tristní pohled.

Mnoho měst a obcí i jejich obyvatel čeká odklízení následků, které jsou drastické. Celé vesnice jsou zaplavené bahnem, kamením, kmeny stromů i dalšího dřeva. Na ulicích jsou zničená a zaplavená auta.

Na lidi pak v jejich domovech čekají zničené interiéry plné bahna, vlhké domy, které se budou muset odborně vysušit, zanesené studny. Tedy, pokud mají to štěstí a jejich domy zůstaly stát. Několik budov totiž voda zničila natolik, ž nápor nevydržely a částečně, nebo úplně se zřítily. O dalších pak rozhodnou statici.

Vážná situace je v Jeseníku, České Vsi, Mikulovicích i dalších obcích na Jesenicku, které bylo o víkendu velkou vodou zasaženo nejvíce. Jesenicko je navíc odříznuté od zbytku republiky kvůli poškozené hlavní příjezdové silnici.

Řada obcí je stále bez elektřiny, bez dodávek plynu a navíc bez mobilního signálu.

Co dělat po povodni?

Doporučení Hasičského záchranného sboru:

Zkontrolujte stav obydlí, zlikvidujte potraviny, které byly zasaženy vodou, nepijte vodu z místních zdrojů, pokud hygienik vodu jako pitnou neschválil, řiďte se pokyny odborníků při obnově studní, kontaktujte pojišťovnu ohledně náhrady škod a pokud je to možné, aktivně se zapojte při likvidaci následků povodní. Prosíme, jednejte však s rozvahou a nevystavujte se nebezpečí.

FOTO, VIDEO: Jeseník a další obce po povodni

Video: Jeseník po povodni. Zdroj: Dominik Mareček

Video: Česká Ves po hlavní vlně povodní. Zdroj: Vladislav Jankeš

To je neštěstí! V Jeseníku a okolních obcích kvůli povodním padají první domy!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *