Záchranáři evakuují lidi na Jesenicku. Zdroj: PČR

VIDEO: Na Jesenicku probíhá evakuace lidí vrtulníkem, pro seniory je to drama

Strach nechat se zavěsit na lano a ve velké výšce vytáhnout do hučícího vrtulníku. Právě to prožívají hlavně senioři, které dnes záchranáři evakuují vrtulníkem z Jesenicka.

V Jeseníku a dalších městech obcích na toku rozbouřené řeky Bělé, která zatopila Jeseník, Mikulovice a mnoho dalších obcí, celý den pokračuje evakuace lidí, kteří nestačili utéct před povodněmi. Pro stovky lidí museli doplout hasiči na člunek, desítky jich zachraňují vrtulníkem.

„Prioritou jsou pro nás v tuto chvíli lidské životy. Od nočních hodin zachraňujeme všemi dostupnými způsoby obyvatele Jeseníku a okolních obcí podél toku Bělé. Nyní využíváme vrtulníky,“ potvrdila mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Tam, kde je to ještě možné, pomáhají hasiči vozidly či na člunech. „Celkově jsme již zachránili 168 lidí včetně malých dětí,“ uvedla Balážová.

Na Jesenicku se do evakuace zapojila také armáda. „Ve spolupráci s Armádou ČR je nasazen nejen policejní ale také vojenský vrtulník. Pomáhají primárně se záchranou osob z nepřístupných oblastí a také zajišťují zásobování,“ uvedl policejní mluvčí.

Pro mnohé lidi je to skutečné drama. Nejen, že mají zatopené domy, ze kterých už se pozemní cestou nemohou dostat, ale ještě je často oknem, ze střechy, nebo z jiných míst evakuují záchranáři vrtulníkem.

To často znamená viset na laně vysoko nad zemí, což pro seniory může být skutečně silný zážitek. Zatím se ale vše daří bez větší újmy na zdraví.

Jak to vypadalo ve zcela zatopeném Jeseníku ráno, se podívejte v článku.

VIDEO: Evakuace na Jesenicku

VIDEO: Záchranáři evakuují lidi na Jesenicku. Zdroj: PČR

Povodně na Jesenicku dál sílí. Zdroj: HZS

FOTO, VIDEO: Jeseník celý pod vodou! Video zachytilo, jak povodně strhly muže na ulici

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *