Povodně na Jesenicku. Foto: HZS

V Opavě i dalších městech na Moravě začala velká evakuace lidí, povodně sílí, situace je kritická

Na 256 místech na řekách na Moravě a v dalších částech České republiky platí některý z povodňových stupňů. Silně stoupá hladina řeky Opavy, začala evakuace města.

V Moravskoslezském kraji již bylo evakuováno kolem tří tisíc lidí ze svých domovů. V noci byla zahájena evakuace města Opava, kde hrozí, že budou lidé odříznuti ve svých domovech kvůli povodním.

„Evakuace již probíhá, ale práci hasičů a záchranářů komplikují lidé, kteří odmítají evakuaci, nebo se poté vrací domů,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Oprava i další řeky budou stoupat až do pondělí!

Podle nejnovějších modelů bude hladina Opavy stoupat celou neděli až do pondělí. Už nyní je přitom na 3. povodňovém stupni. Lidé by tedy neměli riskovat a raději se evakuovat, situace bude velmi nebezpečná!

Nadále je velmi vážná situace na Jesenicku a na Ostravsku, kde hladiny řek stále stoupají, podle meteorologů navíc budou stoupat až do pondělí. I tady už se řeky vylily, lidé mají zatopené domy a stovky lidí musely být evakuovány.

Krnov – Cvilín, u železničního mostu, voda se rozlévá do ulic. Zdroj: Michal Bureš

Obec Bohdíkov u Šumperku, voda protéká ulicemi. Zdroj: Petr Kozák

Mimořádně silný déšť neustává, voda z kopců stéká čím dál rychleji. Bělá pod Pradědem, Česká Ves, Písečná, tam všude udeřily silné povodně, opakuje se tak situace z roku 1997, kdy tyto obce pustošila velká voda.

„Na Jesenicku jsme nyní u 110 událostí. Jsou aktivované dva krizové štáby ORP, a to v Jeseníku a v Šumperku. Jsou uzavřené některé úseky silnic a železničních tratí. Evakuovali jsme 120 osob, zachránili jsme 20 lidí včetně dětí, do bezpečí jsme dostali také několik psů a koček,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Sedlnice se bojí protržení rybníků

Obavy z protržení hrází rybníků v příborské části Borovec mají obyvatelé obce Sedlnice na Novojičínsku. Vedení obce už lidi před možnou hrozbou varovalo.

„Musíme evakuovat, hrozí protržení boroveckých rybníků, máme hodně práce,“ potvrdila sedlnická starostka Martina Petrlíková. Dosud podle ní evakuovali na člunech a s pomocí hasičů asi dvě desítky spoluobčanů.

Moravskoslezský a Olomoucký kraj dnes vyhlásily stav nebezpečí. Do Ostravy večer odletěl armádní vrtulník W-3A Sokol pomáhat s vyprošťováním lidí a záchrannými pracemi do Ostravy. V Praze od 20 hodin podruhé zasedal Ústřední krizový štáb České republiky.

“Aktuálně řešíme 1638 mimořádný událostí, od pátku jich bylo přes 6 tisíc. Aktuálně bylo evakuováno z domovů několik stovek lidí,” uvedl po zasedání krizové štábu ministr vnitra Vít Rakušan.

Dodal, že aktuálně situace dál není optimistická. “Během noci počty evakuovaných poroste, situace se zhoršuje i na dalších moravských řekách,” dodal Rakušan.

Foto: Sobotní povodně na Moravě

Řeka Bělá se valí korytem v obci Česká Ves. Video: Vendula Benešová

Mimořádná událost: V Lipové se smeklo auto s lidmi do rozbouřené řeky a zmizelo, jde o život!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *