Otáčivé hlediště Český Krumlov: Diváci seděli v pláštěnkách. Foto: ČRzprávy

FOTO: Otáčivé hlediště Český Krumlov sužují bouřky, diváci jsou i hodiny v pláštěnkách

Letošní léto je pro otáčivé hlediště Český Krumlov obzvláště náročné. Kvůli častému střídání horka a bouřek je složité zorganizovat všechna představení pod širým nebem. Diváci neváhají přečkat i hodiny v dešti a pláštěnkách.

Představení kvůli počasí začne o 10 minut déle. Přesně takovou informaci nechtěly slyšet stovky diváků, kteří se v sobotu po půl desáté večer již tísnili nastrojení v pláštěnkách za neustálého deště na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Podobný scénář se tento týden kvůli bouřkám zopakoval.

Silné bouřky bičovaly jižní Čechy také dnes, tedy ve středu 10. července, kdy Jihočeské divadlo rozhodlo o úplném zrušení představení. Diváci z mnoha koutů Česka tak přijeli zcela zbytečně.

V těchto dnech v zámeckém parku v Českém Krumlově hraje Jihočeského divadlo výpravnou komedii Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em), ve které v hlavní dvojroli exceluje známý herec a bavič Petr Rychlý. V představení, kde hrají více než dvě desítky herců, se používají náročné kostýmy, které pochopitelně nemohou příliš namoknout.

Navíc jsou do hry zakomponované povozy s koňmi, které projíždí scénou společně s otáčejícím se hledištěm a dotváří tak skutečně jedinečnou akční podívanou. Také koně rozhodně nemohou příliš namoknout.

Otáčivé hlediště Český Krumlov: Vstupenka za 2 tisíce

Jihočeské divadlo se ale snaží, aby představení nemuselo být ani za špatného počasí zrušeno, protože by to znamenalo obrovské finanční ztráty. Na každém představení se podílí desítky lidí, tomu také odpovídá cena vstupenek. Zatímco v předprodeji jsou za zhruba tisícovku, teď už jeden lístek koupíte za dva tisíce.

„O zrušení představení představení rozhoduje umělecký dozor přímo tady na místě,“ vysvětlila redakci ČRzpráv jedna z uvaděček představení. A protože se v sobotu večer i podle radarů blížila jasná bouře, diváci si houfně kupovali pláštěnky, které tam Jihočeské divadlo prodávalo ve stánku. Jedna vyšla na 150 korun.

Diváci seděli hodiny v pláštěnkách

Následně se diváci usadili do hlediště, které nemá zastřešení a v tu chvíli se spustil intenzivní dlouhotrvající déšť. Zatímco divadlo nechtělo rušit představení, ani diváci nechtěli přijít o zážitek a také o drahé vstupné. Mnozí totiž přijeli ze všech koutů země.

A tak statečně seděli na dešti v pláštěnkách, mnozí si přitom připadali jako ve stanu, po kterém stékají proudy vody. To na představení, které je bez pauzy a trvá dvě hodiny, není úplně nejpříjemnější.

Petr Rychlý exceluje v představení Ženy Jindřicha VIII.

Asi po čtvrt hodině ale déšť zeslábl a představení se i v nekonečném dešti rozjelo. Petr Rychlý tak ukázal, že je opravdový srdcař a pro diváky bude hrát i v dešti a bouři. Zatímco představení dokreslovaly blesky v dáli, Petr Rychlý vtipně zakomponoval počasí do hry. „Za to, že se mi narodil syn, rozdám všem poddaným víno a těm, co mají pláštěnky zlaťák,“ řekl, když se coby král Jindřich VIII. radoval z narození syna.

Déšť, nedéšť, Petr Rychlý si v náročné dvojroli krále a chudého hospodského sáhne doslova na dno sil. Lítá kolem jeviště hned na třech různých scénách, zatímco diváci sedící v hledišti se pohodlně otáčí. A ačkoli patří děj spíše k jednodušším, příjemná letní oddychová komedie, umocněná hrou pod širým nebem a efektem otáčejícího se hlediště, zajistí opravdu skvělý letní zážitek.