Pavel Tuleja při přednášce na univerzitě. Foto: FB

Pavel Tuleja po skandálu vzdává nominaci na ministra. TOP 09 se silně ztrapnila

I když měl Pavel Tuleja, kterého nominovala TOP 09, křeslo mistra pro vědu a výzkum téměř jisté, dnes se rozhodl, že nominaci vzdává kvůli skandálu s publikováním vědeckých článků.

Pavel Tuleja nebude ministrem pro vědu a výzkum, přestože premiér Petr Fiala už odeslal jeho nominaci prezidentovi Petru Pavlovi. Tuleja byl kandidátem na ministra po Heleně Langšádlové, která minulý týden údajně dobrovolně post opustila. Podle všeho jí k tomu tlačila TOP 09, protože málo propagovala svou práci a byla málo vidět před voliči.

Náhradníkem se měl stát právě Tuleja. Na něho ale praskly pochybnosti o kvalitě jeho vědeckých publikací. Hovořil o tom, že za svůj profesní život napsal a vydal desítky odborných článků. Jenže odborníci řadu z těchto článku strhali s tím, že mají nulovou hodnotu. Tuleja navíc některé publikoval v časopisech uvedených na takzvaném Beallově seznamu.

Tuleja se hájil tím, že je to velmi stará záležitost, podobně ještě dopoledne reagoval předseda vlády Petr Fiala z ODS, který již odeslal Tulejovu nominaci prezidentovi. Zároveň ale Fiala dodal, že Tuleja jako budoucí ministr pro vědu a výzkum musí svou vědeckou publikaci do jmenování vysvětlit.

Pavel Tuleja ministrem nebude, vzdal to

Nakonec v pátek odpoledne Tuleja pochopil, že se ze skandálu nevykroutí a že by se s ním táhl celou dobu a raději svou nominaci na ministra vzdal. Pro TOP 09 je to po odstranění schopné a velmi chválené ministryně Heleny Langšádlové ostuda a potupa.

„V posledních dnech vyšlo najevo několik mých selhání, kterých jsem si sice nebyl vědom, ale které nechci a nemohu relativizovat,“ napsal v oznámení o rezignaci Tuleja. „Politická kultura v naší zemi je pro mě nesmírně důležitá a považuji za samozřejmé vyvodit z toho politickou odpovědnost,“ dodal.

V oznámení také napsal, že žádný ministr nesmí být zatížen pochybnostmi o způsobilosti vykonávat svůj úřad. „A proto se vzdávám nominace na ministra vědy, výzkumu a inovací vlády České republiky,“ dodal Tuleja.

Petr Fiala: Rozhodnutí vítám

Premiér Petr Fiala v pátek odpoledne rozhodnutí uvítal. Vždy jsem říkal, že pokud existují ve věci jmenování člena vlády pochybnosti, musejí byt vyjasněny, aby nezatěžovaly výkon funkce. Pochybnosti o etice vědecké práce a nutnost dalšího vysvětlování by byly zatěžující zvláště pro ministra, který se má věnovat vědě a výzkumu. Věřím, že TOP 09 navrhne v nejbližší době nového kandidáta,“ uvedl Fiala.

Je otázkou, s jakým kandidátem teď TOP 09 přijde. Předsedkyně strany Markéta Adamová Pekarová minulý týden tvrdila, že „topka“ má v rukávu hned několik kandidátů, kteří by mohli funkci ministra pro vědu a výzkum dělat. Snad si toho dalšího strana lépe prověří.