Vysoká hladina Vltavy v Praze. Foto: HZS

Záplavy: Praha uzavřela náplavky, v Mrákotíně evakuovali domy

Zaplavené zahrady, sklepy, louky i celé ulice. Česko o Vánocích trápí záplavy. Na řadě míst je třetí povodňový stupeň.

Nejen smutné Vánoce kvůli útoku vraha na filozofické fakultě v Praze, ale do toho ještě povodně a záplavy kazí Čechům vánoční svátky. Dramatická situace se odehrála dnes v Mrákotíně na Jihlavsku, kde začala prosakovat hráz přeplněného rybníka a voda se valila do okolí.

„Došlo k narušení hráze rybníka Řibřid. Z vodou ohrožených domů jsme dosud evakuovali 40 lidí,“ informovali hasiči z HZS kraje Vysočina. „Rybník postupně upouštíme, hráz zpevňujeme kamením,“ upřesnili hasiči, kteří tak mají nečekaně těžkou vánoční šichtu. Podle starosty je ohroženo asi 20 rodinných domů.

Potíže jsou ale i na mnoha dalších místech hlavně na východě republiky, zatímco na západě velká voda mírně opadá. Včera například v Karlových Varech museli hasiči pomocí člunu evakuovat obyvatele zahrádkářské kolonie, kterou vyplavila velká voda a oni tam zůstali uvěznění. Jeden z nich byl navíc nevidomý.

Hasiči zachraňovaly zvířata ze zatopených pozemků

Dnes potíže hlásí hlavně Vysočina ale třeba i Pardubicko. „Na řadě míst jsou po vydatném dešti a tání sněhu povodňové stupně. Třetí, nejvyšší je na Chrudimce v Nemošicích, Novohradce Úhřeticích, na toku Žejbro v Rosicích a na Doubravě v Pařížově. Na druhý stupeň vystoupala například Novohradka v Luži,“ informovali hasiči Pardubického kraje.

Hasiči na Pardubicku například pomáhali chovatelům s evakuací krav a ovcí ze zaplavených luk, aby se neutopily.

Některá města preventivně zahájila opatření proti povodním. Například Hlavní město Praha provedlo přípravu na uzavření vrat Čertovky. „V souvislosti se zvýšenou hladinou řek naši potápěči asistují u zavírání vrat Čertovky. Potápěči pod vodou vyčistili kolejnici a budou monitorovat zavření vrat. Monitorujeme také zvýšenou hladinu Botiče v jeho ústí do Vltavy a v Křeslicích a Petrovicích,“ uvedl mluvčí HZS Praha Martin Kavka.

„Hrozbu povodní bedlivě sledujeme a kvůli zvýšenému riziku přijímáme preventivní opatření. Uzavřené budou náplavky a aktivované další protipovodňové zábrany,“ uvedl primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Záplavy uzavřely náplavky v Praze

„V rámci cvičení protipovodňových opatření jsem se před pár týdny přesvědčil, že jsme dobře připraveni. Všechny složky, kterých se tato mimořádná situace týká, pracují v plném nasazení. Zároveň prosím všechny o ohleduplnost, opatrnost a především o respektování bezpečnostních pokynů,“ uvedl Svoboda.

Pražský magistrát doplnil, že na základě vývoje hydrometeorologické situace preventivně uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce, uzavřena byly také náplavky pro veřejnost a došlo také k přerušení provozu přívozů.