Výbuch plynu v domě v Kamenném Újezdu. Foto: HZS JČK

Výbuch plynu zničil dům v Kamenném Újezdu, obec odpojili od plynu

V obci Kamenný újezd u Českých Budějovic dnes v rodinném domě vybuchl plyn. Rodinný dům je poškozený, bude stržen, celou obec odpojili od plynu.

Policisté vyšetřují výbuch plynu s požárem v obci Kamenný Újezd u Českých Budějovic. Na místě zasahují záchranáři, policisté i hasiči.

„Při události se jedna osoba zranila. Dům ve kterém došlo k výbuchu je značně poškozený,“ sdělila Policie ČR. Podle policie v domě probíhaly stavební práce a je možné, že při nich došlo k úniku plánu a následnému zapálení.

Na místě zasahují profi hasiči ze stanic České Budějovice a Český Krumlov a dobrovolníci z Velešína a Krasejovky. „Požár se od přípojky rozšířil přes sklep a první patro až do střechy,“ upřesnili hasiči.

Na místo vyjelo 7 cisteren hasičů, automobilová plošina a automobilový žebřík. Požár se hasičům už podařilo dostat pod kontrolu.

Výbuch plynu dům zcela zničil, musí k zemi

Dům, který navíc v řadové zástavbě těsně sousedí s dalším rodinným domem, je na první pohled značně poškozený, celá konstrukce je prasklá, poškozená je fasáda i interiér. „Statik rozhodl, že dům je neobyvatelný a půjde k demolici. Škoda činí 8 milionů korun,“ dodali hasiči.

O síle výbuchu vypovídá i automobil zaparkovaný před domem, který má promáčklý bok od předmětu, který z domu odmrštila tlaková vlna.

Událost je nepříjemná i pro další obyvatele obce Kamenný Újezd, kteří vytápí domy plynem. Kvůli havárii totiž musela být na několik hodin od plynu odpojena celá obec. Není totiž jasné, jak moc bylo poškozeno přívodní potrubí.