Turisté postávají uvěznění v horku v letadle na Djerbě.

VIDEO: Čeští turisté byli v horku uvěznění v letadle na Djerbě, nemohlo nastartovat!

Velmi nepříjemný závěr dovolené zažili čeští turisté v pondělí na Djerbě. Letadlo vypravované společností Smartwings totiž mělo závadu na motoru a nemohlo odletět. Lidé kolabovali v horku.

Horko k padnutí, zpocení turisté lepící se ke koženkovým sedačkám a na pokraji kolapsu. Tak to vypadalo v pondělí odpoledne před odletem českých turistů z ostrova Djerba.

Letadlo mělo problém se startem motoru

„Nahnali nás do letadla, ale to nemohlo odletět, protože mělo poruchu motoru a navíc nefungovala klimatizace,“ popsala pro ČRzprávy jedna z turistek, která dění na palubě natočila na mobil. Na záběrech jsou cestující na pokraji kolapsu, kteří se museli ovívat alespoň pomocí letáků s bezpečnostními pokyny v letadle.

Na start přitom v obrovském horku čekali zhruba 1,5 hodiny. „Bylo to nekonečné, začala mě silně bolet hlava, jedna paní tam měla panickou ataku,“ popsala jedna z cestujících. Turisté nechápou, proč jsou nahnaní do nepohodlného letadla, kde je malé místo na sedačkách a špatný vzduch, přestože muselo být jasné, že letadlo ještě dlouho nepoletí.

Jednalo se přitom o letadlo Airbus A330-300, který si Smartwings pronajal od společnosti SmartLynx jako výpomoc na silnou letní turistickou sezónu. Podle dostupných informací měl stroj problém se startem motoru, který bylo potřeba provést s pomocí speciálního tlakového zařízení.

Personál letadla neuměl česky

S ohledem na fakt, že jde o stroj pronajatý od zahraniční společnosti, měl také jen anglicky hovořící personál, což je pro řadu českých turistů problém. „Personál neuměl odpovědět, co bude dál, až bude většímu počtu lidí špatně. Personál v letadle neuměl vůbec česky,“ dodala cestující.

Podle informací ČRzpráv na tom byli podobně i turisté, kteří na Djerbu odlétali z Prahy, ti rovněž museli dlouho čekat v letadle, v Praze ale nebylo alespoň takové horko a navíc fungovala ventilace.

Smartwings už dříve informoval, že se kvůli situaci v evropském vzdušném prostoru potýká s velkými zpožděními odletů svých letadel. V minulých dnech navíc letiště v Praze trápily problémy s vykládáním a nakládáním zavazadel způsobené nedostatkem personálu.

Stávková pohotovost na letišti

Dnes navíc vedení letiště Praha a zástupci zaměstnanců na tiskové konferenci potvrdili, že jedna z odborových organizací vyhlásila stávkovou pohotovost. „Ujišťuji cestující, že na letišti se z hlediska provozu nic nemění, nemusejí se obávat cestovat. Příští týden v úterý zasedneme k jednání a budeme řešit, zda jsou požadavky odborů splnitelné,“ sdělil člen představenstva Letiště Praha Pavel Východský.

Letiště Praha přiznalo: Bez zavazadel odletělo 9 letadel, už jsme to nezvládli!