Platby přes mobilní telefon. Zdroj: Pixabay

České banky zjednodušily posílání peněz, už nemusíte znát číslo účtu, stačí telefon

Poslání peněz je teď jednodušší než kdy dříve. Díky nové platbě na kontakt stačí, když budete znát telefonní číslo příjemce.

Potřebujete někomu poslat peníze a neznáte číslo jeho bankovního účtu? Díky nové službě, kterou zavedly české banky, už to není problém. Placení je teď jednodušší, než kdy dříve – stačí jen telefonní číslo.

„Díky nové službě „Platby na kontakt“ vám kdokoli může bezpečně poslat peníze, aniž by musel znát číslo Vašeho bankovního účtu. A stejně tak můžete poslat peníze i Vy, pro začátek u nás a dalších čtyř bank,“ informovala například Československá obchodní banka (ČSOB).

Do plateb na telefonní číslo se zapojují kromě zmíněné ČSOB také Air Bank, Česká spořitelna, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Příští rok pak službu zahájí také Moneta a UniCredit Bank.

Proč vyzkoušet Platby na kontakt?

Jednoduchost – Místo čísla účtu zadáte telefonní číslo. Blízcí Vám tak mohou snadno posílat peníze a stejně tak i Vy jim.

Rychlost – Peníze dorazí zdarma a okamžitě na účet příjemce.

Bezpečnost – Platba odchází na ověřené číslo, takže anonymní podvodníci si na Vás nepřijdou. Vše je pod dohledem České národní banky.

Jedinou podmínkou je, že znáte přesné telefonní číslo příjemce peněz, to už dnes ale obvykle není problém, protože spoustu čísel mají lidé uložených ve svém chytrém telefonu, na rozdíl od čísel bankovních účtů.

Jak si lze novinku aktivovat?

Své telefonní číslo si intuitivně propojíte s číslem účtu na pár kliknutí v bankovních aplikacích jednotlivých bank. Například v ČSOB Smart přes Menu a platby na kontakt. „Pokud máte raději kompletní návod a vše na jednom místě, tak klikněte na oranžové tlačítko,“ sdělila ČSOB.