Na přehradě Pastviny se utopil mladý chlapec. Foto: HZS Pardubického kraje

Tragický začátek prázdnin: na přehradě Pastviny se utopil mladý kluk

Neštěstí se odehrálo v neděli večer na přehradě Pastviny na Orlickoústecku. Utopil se tam mladý muž, který si spolu s dalšími mladíky vyjel na šlapadle. Hasiči po něm pátrali do noci.

Hasiči, záchranáři z vodní záchranné služby i hasičští potápěči mířili v neděli 9. července večer na přehradu Pastviny, kde došlo k utonutí mladíka. „Měl jet s dalšími chlapci na šlapadle,“ uvedla mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

V jednu chvíli se chtěl chlapec v nedělním horku osvěžit a skočil do vody. Chvíli plaval kolem šlapadla, ale najednou podle svědků zmizel. „V jednom okamžiku se měl mladík ztratit,“ uvedla Horáková.

Kamarádi zalarmovali záchranáře. Na místo ihned vyrazili hasiči, potápěči a též dva hasičští členové posttraumatického týmu, kteří se snažili uklidnit nešťastné kamarády, pro které začaly letošní prázdniny více než tragicky.

Potápěči se po svém příjezdu ponořili pod vodní hladinu a vyhledávali na místě, kde bylo zmizení mladíka nejpravděpodobnější a také kde byl spatřen naposledy.

„Zhruba po jedné hodině pátrání pod hladinou bylo nalezeno tělo mladíka. Následně bylo tělo umístěno na člun a převezeno na břeh,“ uvedla mluvčí Horáková. Zásah ze strany hasičů byl ukončen v pondělí kolem jedné hodiny ráno.

Záchranáři upozorňují, že letní radovánky u vody mohou být rizikové. A to nejen na takto rozlehlých vodních plochách. Utopit se dá i v domácím bazénu. V obci Homole u Panny na Ústecku se v neděli utopil 48letý muž v bazénu u rodinného domu. I přes snahu záchranářů se jej nepodařilo oživit. Jednou z vyšetřovacích verzí je porucha na technickém zařízení bazénu.