Prezident České republiky Petr Pavel. Foto: PH

Prezident Petr Pavel poprvé udělil milosti, dostal ji i cizinec, který boural opilý do aut

Český prezident Petr Pavel poprvé od svého nástupu do funkce udělil milosti. Některé jsou ale kontroverzní, například milost dostal cizinec, který v opilosti naboural do zaparkovaných aut. Za milosti byl dříve kritizován Miloš Zeman.

Od počátku roku, kdy žádosti vyřizuje výhradně Kancelář prezidenta republiky, jich na Hrad dorazilo přes 700. Nyní se Petr Pavel rozhodl čtyřem žadatelům vyhovět. Například prominul zbytek trestu v délce 300 dní 29leté matce pečující o tři nezletilé děti. Trest jí byl uložen za majetkovou trestnou činnost se škodou kolem 13 tisíc korun.

„Prezident přihlédl zejména k potřebě zajištění péče o děti ve věku tří až sedmi let, o které se nyní stará jejich otec. Ten tak nemůže docházet do zaměstnání, čímž se zhoršuje už tak nepříznivá finanční situace rodiny. Rozhodnutí o udělení milosti podpořil i příslušný orgán péče o děti,“ uvedl mluvčí prezidenta Vojtěch Šeliga.

Milost pro mámu sedmi dětí

Dále milost dostala 36letá matka, která před uvězněním pečovala o sedm svých dětí ve věku od dvou do devíti let. V rámci milosti jí byly prominuty zbytky trestu v délce čtyř let a čtyř měsíců, z nichž část již vykonala. Tresty jí byly uloženy za krádeže a neoprávněné podnikání, kterých se dopouštěla před 10 až 12 lety. Starost o děti převzal jejich otec.

Vzhledem k náročnosti péče ale hrozí riziko odebrání dětí a jejich umístění do pěstounské či ústavní péče. Rozhodnutí o udělení milosti podpořil i příslušný orgán péče o děti.

Cizinec naboural do aut, hrozilo mu vyhoštění

Kladně vyřízena byla rovněž žádost o milost pro 36letého cizince, vysokoškoláka, dlouhodobě pobývajícího a pracujícího v České republice, který při řízení pod vlivem alkoholu naboural do dvou zaparkovaných aut a způsobil škodu ve výši 112 tisíc korun.

Tu plně uhradil, stejně jako peněžitý trest ve výši 60 tisíc korun, a z dvouletého zákazu řízení přes polovinu vykonal. Za přečin mu ale hrozilo zrušení platnosti povolení k dlouhodobému pobytu v Česku, což by pro něj v důsledku bylo daleko tvrdším postihem.

Žije zde již sedm let, společně s manželkou vlastní byt a má vytvořené veškeré potřebné rodinné, pracovní i sociální zázemí. Platí daně, nikdy nebyl evidován na úřadu práce ani nepobíral sociální či jiné dávky. Dosud se rovněž nedopustil žádného jiného trestného činu ani přestupku.

Milost pro pašeráka drog

Poslední z udělených milostí dostal 76letý český občan, jenž byl v zahraniční odsouzen k sedmadvacetiletému nepodmíněnému trestu odnětí svobody za pašování drog. Tento trest je vzhledem k věku žadatele de facto trestem doživotním.

Prezident republiky přihlédl při rozhodování také k tomu, že v Česku je trestní sazba za stejný trestný čin v rozmezí osmi až dvanácti let. Žadatel si již odpykal šest let trestu v zahraničí, před necelými dvěma lety byl předán zpět do Česka, kde si odpykává zbytek. Udělená milost zmírní trest ze sedmadvaceti na celkových osm let, které odsouzený dovrší v listopadu tohoto roku, a tedy bude v souladu se spodní hranicí trestní sazby stanovené v České republice.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *