Premiér Petr Fiala. Foto: Vláda ČR

Premiér Fiala má třetí nejvyšší plat v EU, přesto si politici zvednou platy o desítky tisíc!

Prezident Petr Pavel, Premiér Petr Fiala i další ministři či poslanci včetně předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové si už brzy zřejmě pořádně přilepší o desítky tisíc korun měsíčně!

Platy politiků mají podle aktuálního návrhu už od ledna vzrůst o 13,7 procenta. To všechno v situaci, kdy stát šetří a nechce zvýšit platy hasičům či policistům! Při sumách, které politici berou, představuje 13,7 procenta navýšení o částku, kterou mnozí Češi nevydělají ani za celý měsíc.

Třeba prezident Petr Pavel by bral díky úpravě místo stávajících 341 200 korun nově 388 000 korun. To je o více jak 46 tisíc korun měsíčně více. Nutno navíc dodat, že prezident může ještě k platu čerpat náhrady ve výši 317 tisíc, ty by se zvedly na 361 tisíc.

Plat premiéra by překročil 300 tisíc

Připomeňme, že ministerstvo práce navíc navrhlo, aby nově dostávala náhrady také první dáma Eva Pavlová, a to ve výši 95 tisíc korun měsíčně. Rodinný rozpočet prezidentského páru by se tak vylepšil rázem o více jak 150 tisíc měsíčně.

Plat premiéra Petra Fialy by se zase vyšplhal nad hranici 300 tisíc. Konkrétně by jeho měsíční plat stoupl z nynějších 274 900 na 312 500 korun. Stejně by se zvedl plat také předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové nebo předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Také jim by stouply zároveň též náhrady, které berou k platu, a to z 35 100 na 39 000 Kč měsíčně. Platy by ovšem stouply i ministrům a poslancům.

Premiér Fiala dnes v deníku Blesk několikrát zopakoval, že návrh na růst platů politiků nepřišel od vlády, ale od ministerstva práce. „Já z toho radost nemám, není to moje vůle,“ řekl Fiala v Blesku. Dodal, že skokové navýšení je důsledkem květnového rozhodnutí Ústavního soudu a politici to teď musí napravit.

„Není to vůle vlády, my bychom takovým způsobem platy rozhodně nezvyšovali nikomu. Ani soudcům, ani státním zástupcům, ani ústavním činitelům, tedy politikům. Soud nějak rozhodl a my se s tím musíme nějak vyrovnat,“ tvrdí Fiala. Platy politiků jsou totiž navázané na platy soudců a ty se musí z rozhodnutí soudu zvyšovat.

Nejvyšší platy politiků v EU

Ekonom Lukáš Kovanda dnes upozornil, že plat českého premiéra je druhý, respektive třetí nejvyšší v celé Evropské unii v poměru k hrubé průměrné mzdě v celé republice, tedy vůči tomu, kolik teoreticky berou běžní lidé.

„Nejlépe placené premiéry v celé EU mají v současnosti v Maďarsku, na Slovensku a v Česku. Třeba v Dánsku proti tomu jen troškaří,“ uvedl ekonom Kovanda. Český premiér Fiala je letos společně se svými protějšky Viktorem Orbánem a Robertem Ficem vůbec nejlépe placeným předsedou vlády kterékoli ze zemí EU. Vyplývá to z údajů maďarské neziskové organizace Átlátszo.

Letošní červencová analýza této organizace poměřuje hrubý plat jednotlivých premiérů zemí EU s výší průměrné hrubé mzdy v jejich domovině. Nejlépe dopadá Orbán, jenž v hrubém pobírá v přepočtu dle dnešního kursu zhruba 400 tisíc korun, což je 9,5násobek maďarské průměrné mzdy. Orbánův plat ovšem zahrnuje jak jeho poslanecký výdělek, tak samotný premiérský plat.

„Druhý v pořadí se umisťuje slovenský premiér Robert Fico, který pobírá 7,6násobek průměrné mzdy země našich východních sousedů. Měsíčně si přijde v přepočtu na nějakých 280 tisíc korun,” uvedl Kovanda na sítí X.

“Jen o zhruba pět tisíc korun měsíčně méně než Fico pak „v základu“ pobírá jeho český protějšek. Fialův plat je tak letos 6,1násobkem tuzemské průměrné mzdy,“ dodal Kovanda.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *