Podle potravinářské inspekce tato šunková bageta neobsahovala šunku. Foto: Potraviny na pranýři

Odhalení inspekce: V šunkové bagetě nebyla žádná šunka!

Oblíbená šunková bageta bez šunky? Přesně na to nedávno narazili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve výrobně lahůdek.

Čím zahnat hlad na cestách? Jako alespoň trochu zdravější varianta se jeví dát si místo salámové šunkovou bagetu. Šunka by totiž měla obsahovat podstatně více masa a méně tuku než salámy a je to tedy přece jen dietnější varianta.

Jenže i bageta, která se tváří jako šunková a také se tak oficiálně jmenuje, nemusí obsahovat šunku vůbec žádnou. Na takovou situaci nedávno narazila Česká potravinářská inspekce ve Výrobně lahůdek Hladké Životice.

Na etiketě výrobku bylo uvedeno, že obsahuje šunku, přestože k výrobě šunka použita nebyla. Byl použit jiný masný výrobek. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení výrobku,“ informuje Česká potravinářská inspekce na svém seznamu zjištěných pochybení Potraviny na pranýři.

Co přesně v bagetě bylo místo šunky, inspekce neupřesnila, pravděpodobně nešlo o nic škodlivé, ale o levnější salám, nikoli o šunku deklarovanou na obalu.

Kontrola baget byla provedena v září, je tak nepochybné, že seriózní firma, jakou je právě tato lahůdkárna, která má i dobré recenze na google, již toto pochybení napravila a bagety již obsahují to, co mají.