Pošťáci na zredukovaných pobočkách mají mnohem více práce. Teď se dočkají vyšších mezd. Foto: ČRzprávy

Po propouštění navyšování platů. Česká pošta zvedne mzdy o 10 procent

Po loňském rozsáhlém propouštění přichází pro zbylé zaměstnance alespoň jedna dobrá zpráva. Dostanou vyšší mzdy. Pořád ale budou hluboce pod průměrnou mzdou.

Česká pošta, která zaměstnává kolem 20 tisíc lidí, oznámila, že po loňském rušení poboček a propouštění zaměstnanců se její hospodaření stabilizuje natolik, že může zvýšit mzdy těm zaměstnancům, kteří v podniku zbyli.

Česká pošta mzdy zvýší až od září

„V rámci postupující stabilizace provozního hospodaření České pošty bylo rozhodnuto o navýšení mezd v průměru o 10 % od 1. září 2024. Navýšení se bude týkat všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách,“ sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Zároveň byla v březnu zaměstnancům vyplacena mimořádná odměna za to, že vydrželi všechna krizová opatření v loňském roce. Vyplacení mimořádné odměny i navýšení mezd je výsledkem jednání vedení České pošty se zástupci všech odborových organizací působících na České poště.

Dlužno ale dodat, že v současnosti pošťáci berou v průměru kolem 31 tisíc korun hrubého měsíčně, to je hluboce, asi o 12 tisíc korun pod průměrnou mzdou. Ani ohlášené přidání na tom mnoho nezmění.

„Zajistit každodenní fungování České pošty včetně náročného předvánočního období v době probíhající transformace klade nesmírné nároky na všechny zaměstnance naší firmy. Rád bych proto ocenil všechny, kteří se na implementaci krizových opatření podíleli a snažili se při tom minimalizovat dopad na naše klienty,“ řekl generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán.

Odměna za loňské škrty 4 500 korun

„Se mzdou za únor v březnovém výplatním termínu proto zaměstnanci pošty obdrželi mimořádnou odměnu v průměrné výši 4 500 korun,“ uvedl Štěpán s tím, že transformace Pošty podle něho směřuje správným směrem, a proto se vedení podniku po delší době rozhodlo přistoupit i ke zvýšení tarifních mezd a s tímto nákladem již v letošním plánu vyrovnaného hospodaření počítá.

„Prioritou je neustálé posilování kvality doručování, a proto dostanou nejvíce přidáno listovní doručovatelé,“ řekl Štěpán.

Úspěšná transformace je podmínkou udržitelnosti mzdového ohodnocení zaměstnanců pošty tak, aby pro ně byla práce na Poště v měnících se podmínkách na trhu stále atraktivní. Celkové náklady na aktuální mimořádnou odměnu dosáhly 120 milionů korun, náklady na zvýšení tarifních mezd 320 milionů korun.