Nepořádek v pražských restauracích zjištěný letos v říjnu. Foto: Pražská hygiena

Nechutný nepořádek v pražských restauracích! 16 lidem bylo zle

Plíseň na stěně ve skladu potravin v přípravně zeleniny i v mrazicím zařízení. Některým pražským podnikům stále vládne nechutný nepořádek.

Pražská hygiena dnes zveřejnila, jak si vedly restaurace v Praze při kontrolách, které hygienici provedli během měsíce října. Hygiena zamířila do celkem velkého počtu 268 provozoven a kontroloři se bohužel nestačili divit. Hned ve 40 případech museli uložit finančních sankce v celkové výši 230 000 korun!

Hygienická stanice hlavního města Prahy v říjnu navštívila o 82 restaurací, vývařoven a kantýn víc než ve stejném měsíci v loňském roce. Spolu s tím se zvýšil i počet udělených sankcí o 16 a jejich celková výše tak stoupla o 63 900 korun.

Primárním cílem pražských hygieniků však rozhodně není udělování finančních sankcí. Součástí hygienického dozoru bývají osvětová vysvětlování personálu provozoven k čemu, a proč, je důležité legislativně vyžadovaná opatření dodržovat, a to s ohledem na maximální bezpečnost ochrany zdraví zákazníků,“ uvádí mluvčí pražských hygieniků Zdeněk Boublík.

14 lidí udalo nepořádek hygieně

V některých případech kontrola vyráží na základě udání. „Na mnohé nešvary hygieniky upozorňují přímo lidé. Na základě podnětu veřejnosti bylo v říjnu provedeno 14 kontrol. Lidem v restauracích ponejvíce vadila nedostatečná provozní hygiena a stavebně technický stav provozoven,“ dodal mluvčí.

Stále se tak podle Boublíka ukazuje, jak je státní zdravotní dozor v provozovnách stravovacích služeb důležitý, hlavně ve svém preventivním významu. „K čemu může vést nedodržování zásad správné hygienické praxe letos v Praze ukázaly hned dva případy řešené pražskými hygieniky, při kterých se po konzumaci jídla v provozovně stravovacích služeb u vícero fyzických osob objevily zdravotní problémy a musely vyhledat i lékařské ošetření,“ dodal Boublík.

16 lidem bylo po jídle špatně

Zdravotních problémů po jídle v některé z pražských restaurací letos lidé ohlásili 16. Hygienici všechny prošetřili, ne všechny ale bylo možné prokázat. Šetřením se nakonec jako oprávněných ukázalo 5 těchto případů.

Lidé mající podezření, že jim zdravotní obtíže způsobila konzumace nějakého jídla v restauraci či jiném podobném podniku od letoška své podněty pražské hygienické stanici hlásit prostřednictvím speciálního formuláře na webu.