Záchranáři na pražském půlmaratonu. Foto: ZZS

Na půlmaratonu v Praze zkolabovaly desítky lidí, záchranáři vyhlásili traumaplán

Půlmaraton, který se běžel v sobotu v Praze a omezoval dopravu v centru hlavního města má neobvyklé následky. Desítky běžců zřejmě kvůli neobvyklému horku kolabovaly.

Ze zimy skoro do léta, teploty kolem 25 stupňů a slunečno. Těla některých účastníků pražského půlmaratonu, který se konal v sobotu v centru Prahy, na něco takového zjevně nebyla připravená. Desítky jich totiž během závodu zkolabovaly!

„V souvislosti s konáním půlmaratonu, došlo během akce k mimořádné události, při níž má zdravotní obtíže větší množství osob, přičemž obtíže jsou spojeny s mírou fyzické náročnosti závodu,“ sdělil mluvčí pražské záchranky Karel Kirs.

Půlmaraton: Kolapsů je tolik, že vyhlásili traumaplán

Záchranáři z tohoto důvodu dokonce vyhlásili traumaplán. „Záchranáři doposud poskytli péči vyšším desítkám pacientů, přičemž převažují kolapsové stavy,“ sdělil Kirs.

V souvislosti s pořádáním pražského půlmaratonu byla přijata už na začátku preventivní opatření. Během akce došlo k posílení počtu zdravotnických týmů, které byly strategicky rozmístěny podél celé trati závodu.

Podél celé trati byly na začátku závodu rozmístěny celkem 3 sanitní vozy s posádkami záchranářů. Během celého závodu byla v cílové oblasti nepřetržitě přítomna minimálně dvojice zdravotníků. Z důvodu nečekaného množství kolapsů ale musel být počet záchranářů zvýšen, aktivovány byly také zdravotníci v nemocnicích dle postupu traumaplánu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *