Měření zemětřesení. Foto: Pixabay

Lidé v jižních Čechách pocítili zemětřesení, dosáhlo hodnoty 3,4 stupně!

Jižní Čechy zasáhlo ve čtvrtek dopoledne zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály. Lidem se třásly domy, větší škody naštěstí otřesy nezpůsobily.

Zemětřesení v jižních Čechách, například na Plzeňsku či ve městě Písek, pocítili dnes dopoledne stovky lidí. Otřesy hlásí lidé kromě Písku i z řady dalších jihočeských lokalit. „Blatná také, myslela jsem, že se sousedce zbláznila pračka,“ napsala na Facebooku Jana Oleksová.

„Ano, Hradiště ve zhruba 11:42. Myslela jsem si, že nám spadla střecha. Rachotilo to tedy pořádně,“ napsala Eliška Kvěšová. Otřesy hlásili lidé rovněž z Kožlí u Čížové, ze Semic a dalších obcí.

Podle oficiálního serveru CSEM, který zaznamenává otřesy po celé planetě, bylo zemětřesení zaznamenáno v okolí Plzně a Blatné kolem 11.40 hodin. K zemětřesení mělo dojít v hloubce kolem 13 kilometrů o síle 3,4 na stupnici Richterovy škály.

Na devítibodové škále se jedná o třetí stupeň ohrožení – malé, které nezpůsobuje větší škody. Aktuálně nejsou žádné škody ze zasažených oblastí hlášeny.