Přívalové deště zaplavily ulice na Olomoucku. Foto: HZS

FOTO: Vichr a záplavy. Na Olomoucku se některé silnice proměnily v bazén

Bouřky a vydatný déšť udeřily v pátek na Olomoucku. Hasiči řešili více jak 25 událostí spojených s čerpáním vody a odstraňovaní spadených stromů. Na Litovelsku přívalové deště zaplavily i některé ulice.

Nejvíce zasaženými místy jsou oblast Olomoucko-Litovelsko, méně Prostějov a Jeseník. „Na některým místech hasiči nasadili pro zmírnění důsledku vydatného deště plovoucí čerpadla,“ uvedla mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová. Některé ulice hlavně mezi obytnými domy se proměnily skoro v bazén, řidiči jimi nemohli projet.

Naštěstí na většině incidentů voda po chvíli přirozeně opadla. „V bouřkách doprovázející silný vítr zapříčinil i pády stromů. V terénu jsou desítky profesionálních a dobrovolných hasičů,“ dodala mluvčí.

Hasiči také zahájili preventivní přípravu pytlů s pískem, ty budou v případě dalších potřeb distribuovány do postižených míst k budování protipovodňových zátaras.

Meteorologové na pátek vydali varování, že východ Čech, Moravu a Slezsko mohou odpoledne zasáhnout ojediněle silné bouřky s přívalovým deštěm a silnějšími nárazy větru. Včera zase přívalové deště potrápily jižní Čechy, hlavně Prachaticko.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *