Mezinárodní cvičení záchranářů a složek IZS Recue Patrol Foto: David Krůta

FOTO: Katastrofa po tornádu! Rescue Patrol vyhráli hasiči města Hrob

Auto převrácené ve strži, vážně zranění lidé. S následky řádění tornáda se museli poprat záchranáři na mezinárodním cvičení Rescue Patrol.

Mimořádné zprávy z města Rabštejn u České Kamenice, které zasáhlo tornádo: Starosta města žádá o vyslání sil a prostředků k pomoci v zasažené oblasti. Takové bylo zadání pro záchranáře, kteří se účastnili jednoho z největších mezinárodních cvičení Rescue Patrol, které se konalo tento týden nedaleko České Kamenice v Ústeckém kraji.

Perfektně připraveného cvičení se účastnilo kolem sta hasičů, zdravotnických záchranářů a dalších členů složek IZS stejně jako stovka figurantů. Připraveny byly téměř reálné situace dopravních nehod, lidí zraněných po pádu stromu, zaseklých v mostní konstrukci a jiných tragických událostí, které mohou i v reálném životě nastat následkem řádění tornáda.

Konečně podobné neštěstí Češi zažili před dvěma roky na Moravě. Cvičení pomáhá záchranářům zdokonalovat techniku a postupy při zachraňování lidských životů.

V závěrečném pátečním pěti boji, který je součástí Rescue Patrol, si nejlépe vedl tým hasičů z města Hrob, kteří tvořili tým se členy Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

„Domů vezeme první místo ze závěrečného pětiboje a spoustu věcných cen od partnerů cvičení, které využijeme u technických zásahů celkem v hodnotě přes 20 tisíc korun. V našem týmu jsme měli i kluky ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Moc děkujeme za spolupráci,“ popsali vítězní hasiči města Hrob.

Podívejte se, jak to ve fiktivním městečku Rabštejn vypadalo po fiktivním řádění tornáda a jak se s nachystanými úkoly poprali záchranáři: