Obec Stachy vyplavily přívalové deště. Foto: Hana Svatošová

FOTO, VIDEO: Česko zasáhly silné bouřky, napáchaly velké škody! Vyplavily Stachy i Zbiroh

Stachy na Šumavě, Zbiroh a další lokality dnes zasáhly velmi intenzivní bouřky s úhrny přes 80 milimetrů srážek. Na řadě míst jsou velké škody a problémy v dopravě.

Stachy přitom nejsou jediné místo, kde bouřky udeřily. Na Zbirožsku dokonce spadlo podle radarových odhadů i kolem 100 milimetrů. Ve Zbirohu voda doslova “sklidila” pole a také zaplavila benzinovou stanici. Jak to tam vypadalo, se podívejte ve videu pod článkem.

Po 16. hodině se bouřky přesunuly též do středních Čech, hlavně na Kladensko a nad Prahu. Na řadě míst jsou kvůli tomu neprůjezdné silnice a ulice. Například v Praze Ruzyni spadlo za hodinu 60 milimetrů srážek. Letiště Václava Havla kvůli tomu muselo omezit provoz. “Odbavení je přerušeno na nezbytnou dobu,” uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Kvůli padajícím stromům byl také na několika místech přerušen provoz na železnici.

“Bouřky se vyvíjí i ve východních částech Čech a i nadále budou mít potenciál pro velmi vysoké srážkové úhrny. Sledujte aktuální radarová data,” informoval Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové reagují na kritiku

Meteorologové také odmítají kritiku, že jejich varování před bouřkami nevychází. “Jasně bylo naznačeno, jak budou bouřky uspořádané, úhrny, postup a vývoj situace. A dle toho se to také naplňuje a výstraha vychází podle očekávání,” uvedli meteorologové.

“Bodová předpověď v těchto situacích jako dnes víceméně nikdy nefunguje. Zdůrazňujeme to neustále. Pokud máte také pocit, že dnešní výstraha nevychází, jeďte třeba do Stach, na Zbirožsko, Kladensko. A pobavte se s lidmi tam, že to nevyšlo. Jistě se tam pro Vás najde i nějaká práce,” reagovali meteorologové na kritiku.

VIDEO: Záplavy v obci Stachy.

VIDEO: Velká voda vyplavila obec Zbiroh. Video: Lukáš Pospíšil

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *