Výstraha před povodněmi.

Česko se připravuje na nejhorší! Hrozí ničivé povodně, přehrady upouští vodu

Evropské meteorologické předpovědi potvrdily, že se od čtvrtka do neděle nad Českou republikou zastaví vydatné deště, které přinesou stoupání řek. Někde naprší až 250 milimetrů srážek, což je extrémní.

Situací se zabývala vláda, ta vyzývá lidi žijící v oblastech s vysokým rizikem povodní, aby si připravili evakuační zavazadla. Meteorologové vydali zatím výstrahu s nejvyšším stupněm nebezpečí ve východní části České republiky. Pro střední část země pak platí vysoké nebezpečí. Zároveň se ale vlna vody může přelévat do řek směrem k západu. Ve výsledku tak hrozí povodně v celé zemi.

První deště přijdou už dnes v noci a zítra, pak se má situace uklidnit a další vlna se očekává o víkendu. Mnohdy půjde o intenzivní deště, které se mohou zastavit na jednom místě a způsobit okamžité povodně. Půda navíc už bude nasáklá vodou a nebude další srážky vsakovat.

Podobná situace jako v roce 1997 a 2002

Ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Marek Rieder dnes sdělil, že očekávaná situace je velmi podobná jako v letech 1997 a také v roce 2002, kdy Českou republiku zasáhly ničivé podobně.

„Je to velice podobná situace i rozmístění jednotlivých tlakových polí. Na území střední Evropy přijde tlaková níže, která nejprve přejde naše území a pak půjde zpátky. Právě druhá vlna byla fatální, protože přišla po nasycení půdy vodou,“ uvedl ředitel.

Ministr životního prostředí Petr Hladík dodal, že předpovědní modely se shodují. I když se může stát, že se vlna srážek zarazí o hory, tak zároveň se může stát, že bude pršet ještě víc, než meteorologové předpokládají.

„Záleží území od území, průměrně se bude zřejmě jednat o padesátiletou vodu. Říkám průměrně, někde to může být mnohem víc, někde méně,“ komentoval očekávaný průtok řek.

Zejména na horních tocích může jít o rychlé povodně. V oblastech, kde nejsou bleskové povodně běžné, v zastavěných místech, se mohou objevit i později, třeba až třetí či čtvrtý den.

Česká republika proto již začala preventivně upouštět zásoby vody v přehradách, zejména na vltavské kaskádě. Německo přitom požádalo Českou republiku, ať tak nečiní kvůli zřícenému mostu v Drážďanech. Generální ředitel povodí Vltavy ale uvedl, že Česká republika se takto musí bránit riziku povodní.

Meteorologové vydali varování

Meteorologové uvedli, že během následujících dní, minimálně do neděle, bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže spojená s frontálním rozhraním, které bude na většinu území přinášet výrazné srážky, v jihovýchodní polovině Česka a místy i na návětří výše položených míst až extrémní úhrny srážek.

Během období od čtvrtka 12. 9. do neděle 15. 9. se očekává časově a prostorově velice proměnlivá intenzita srážek, od slabých až po extrémní překračující i několik desítek mm za pár hodin.

V jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech jsou očekáváné úhrny mezi 150 až 250 mm (za čtyři dny). Největší srážkové úhrny očekáváme v oblasti Jeseníků, a to přes 300 mm.

Na zbytku území s výjimkou západu a severozápadu Čech budou úhrny od pátečního poledne do půlnoci na pondělí převážně v rozmezí 100 až 150 mm za 60 hodin.

Kdo hrozí povodně?

V důsledku vydatných srážek se očekávají od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. povodňového stupně předpokládají meteorologové až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, je možné i výrazné překročení limitů pro třetí stupěň.

„Odtokově nejvýznamnější situaci očekáváme na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti. Situaci budeme průběžně upřesňovat,“ dodal Český hydrometeorologický ústav.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *