Bizár za bizárem čekal Zdeňka Pohlreicha ve 2. dílu premiérové řady Ano, šéfe! v restauraci U Jelena v Drahotuších na Moravě. Jak hospoda dopadla a co je s ní teď po natáčení?
Restaurace šéfa v mnoha věcech překvapila. „V těchto končinách jsme nikdy nebyli, takže se těším na upřímné, srdečné moravské přivítání, které pro nás David a jeho tým určitě připraví,“ těšil se šéf.
Místo toho na něho čekala zdravotní procházka, než vůbec našel vchod a na vývěsce den staré menu. Před restaurací stojí auto pro rozvoz jídla. „Lidská lenost dosáhla vrcholu,“ komentuje to Zdeněk lakonicky.
“Ta hospoda je v pr*eli”
Uvnitř už bylo vše jasné, klasická podivně vyzdobená hospoda s parožím jelena. „Má to všechny atributy nefunkční hospody,“ zhrozí se Pohlreich. „Pěkný design tady mají. Když se podíváš kolem sebe, tak vidíš, že ta restaurace je v prdeli, jediné, co tu je důkladné, je prezentace jelena,“ shledá šéf na místě.
Do toho s ním koketuje nervózní servírka a pomocná kuchařka. „Zdeněk mi řekl, že jsem sympatická,“ chválí se servírka Katka. „Počkej až uvidí mě,“ dodává černovláska Eviťa. Oproti tomu v kuchyni pochoduje nervózní David: „Já se cítím jak u zubaře v čekárně, také nevím, co mě čeká,“ povzdychne si a pokračuje dál.
Jak hodnocení dopadne? Co na talířích Zdeněk najde? „Stačí trochu pozornosti,“ komentuje Zdeněk naštvaně talíře. „Sekanou jsem si dal tady, mně už na tom životě nezáleží…“ povzdychne si Zdeněk. Když ochutná první jídla, najde v polévce sraženou jíšku. Jediné, co mu chutnalo, byla sekaná. „Všechno ostatní stojí za nic, na rovinu,“ vypálí kuchaři Davidovi.

VIDEO: Ano, šéfe! v restauraci U Jelena. Zdroj: Prima
Pohřební hostina
Další šok na Pohlreicha čeká, když zjistí, že kuchař David nejen, že v kuchyni prakticky sám vaří, ale ještě k tomu rozváží objednaná jídla starým polorozpadlým autem. Na jednu rozvážku s ním šéf vyrazí. „Jedeme snad 12 hodin s jedním segedínem, to je úplný nesmysl,” říká Pohlreich.
Šéfa zároveň překvapí, že se v salonku restaurace připravuje pohřební hostina, když sleduje servírku, jak na stoly rozkládá černé stuhy. Následně jí vytkne, že v podniku je nepořádek, což bezesporu smuteční hosty nepotěší. Ta se pak se slzami v očích pustí do úklidu.
Po zátěžovém testu se Pohlreich s týmem restaurace sejde v salonku, kde se den před tím konala pohřební hostina. „Je to symbolické, musíme řešit, aby tady nebyl pohřeb vaší hospody,“ varoval Pohlreich.
Následně objednal velký kontejner, do kterého donutil Davida vyhodit všechny parohy a sošky jelenů i další staromódní výzdobu hospody.
Jak hospoda U Jelena dopadla?





Jak naložili David, jeho rodina i kolegové s radami šéfa? Co zjistí Zdeněk Pohlreich během své inspekce po nějaké době? Kdo má největší radost z toho, že se Zdeněk objeví v restauraci? Samozřejmě Eviťa.
Zdeněk ocenil úklid restaurace, David se těší, jak mu předvede, co umí, co se naučil. Což se šéfovi líbí. Už moc se mu ale nelíbí příliš krvavý biftek. A David si nasype sprostá slova na hlavu. Na druhý pokus je šéf konečně spokojený. „Chutná to dobře, nemůžu říci půl slova. Aby se nestalo, co mě, stačí si do kuchyně koupit teploměr. Není to průšvih.“
Podle šéfa si David vůbec nevěří, kdyby našel trochu sebevědomí, bylo by to úžasné.
Restaurace se přestěhovala
Restaurace se po natáčení přestěhovala, ale David stále vaří podle šéfových tipů. Na natáčení vzpomíná: „Za zkušenost s natáčením jsem vděčný. Zdeněk Pohlreich nás posunul správným směrem. Když se totiž denně pohybujete v té stejné restauraci a kuchyni, nevidíte, co vidí ti, kteří přijdou zvenku.“
Je Zdeněk Pohlreich opravdu tak přísný, jak se traduje? David to vyvrací: „Jsem rád, že si se mnou šéf hodně povídal i mimo kameru, to mě motivovalo hodně. Naučilo nejvíc. Zkrátka bych všem, kterým se kšeft moc nehýbe, radil pozvat si někoho na konzultaci. Zdeněk Pohlreich je pro mě virtuos s nožem v ruce, který má co říci a kuchyni fakt rozumí. A není důvod se ho bát.“
David a jeho tým dostali obrovskou pochvalu. Za to, jakou práci odvedli na interiérech. Ohodnotí také to, že Davidovi nesmrdí práce. A to je v tomto byznysu velká vzácnost. Jako motivaci do dalších dní a let dostal David jednu hvězdičku. Proč? Aby ho vedla k tomu být lepší. Každý den.
