Novou Štvanickou lávku zdobí ženská figura "Řeka" od sochaře Jana Hendrycha. Foto: magistrát a Twitter Zdeňka Hřiba

Novou lávku v Praze zdobí zvláštní socha, podle části lidí je “ohavná”

Davy lidí láká k procházce nová Štvanická lávka v Praze , která spojuje Holešovice a Karlín. Jenže lávku za 352 milionů už někdo poškodil. Veřejnost navíc rozděluje socha, která lávku zdobí.

Štvanická lávka, kterou Praha uvedla do provozu, má řadu architektonických i technologických unikátů. Na 300 metrů dlouhou konstrukci použili mostní specialisté unikátní ultra-vysocehodnotný bílý beton, poslední pole na holešovické straně je pak zvedací, aby odolalo i tisícileté vodě.

Lávku navíc doplňují umělecká díla. Výstavba vyšla zhruba na 352 milionů korun. S otevřením Štvanické lávky zároveň končí provoz přívozu P7, který doposud propojoval oba břehy.

Velký zájem veřejnosti, Praha žije

„Po Štvanické lávce proudily celý víkend davy lidí, kteří se na nové dílo chtěli podívat. Mnozí Holešovičáci si zašli na pivo na Štvanici nebo do Karlína. Uprostřed na křižovatce lávky hráli buskeři a zpívali, lidé se zastavovali a tančili nebo jen tak poslouchali, užívali si výhledy, fotili si scenérie,“ pochvaluje si náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib. Lidem se líbí i osvětlení zapuštěné do madel bronzového zábradlí vytváří opravdu podmanivou atmosféru.

Lávku zdobí socha ženy a umělecké zakončení zábradlí pomocí sošek zvířecích hlav. Právě ženská figura “Řeka” od sochaře Jana Hendrycha, která se nachází u ústí bočního ramene lávky na Štvanici, ovšem budí emoce.

„Socha je ohavná, odporné dílo dnešních “umělců ” Žena, duse? A kde?“ ptá se například na Twitteru profil Lucuš Ka. „Nelíbí se mi, ať už vyjadřuje cokoliv,“ zhodnotila další diskutující Radoslava Máchová. „Mohu znát autora? Poněvadž nerozumím tomu, co chtěl tímhle dílem říct,“ přidala se Jitka Kovaříková.

“Ztělesňuje duši a vytváří dialog”

Podle náměstka Hřiba ovšem socha prý ztělesňuje duši ženy a vytváří zajímavý dialog tvarů mezi oblými tvary sochy a minimalistickou linií lávky. „Socha má navíc s lávkou společný i materiál, ze kterého je vyrobena. Jako jediná plastika na světě je vytvořená z odolného ultra vysokohodnotného betonu,“ uvedl na Twitteru Zdeněk Hřib.

„Líbí se mi přístup, kdy velké stavby doplňuje také tvorba umělců. Město totiž nemá být jen funkční, ale také krásné a kulturní. Mám za to, že v případě Štvanické lávky se to opravdu podařilo skvěle propojit,“ dodal náměstek primátora.

Lávku už bohužel za pouhé dva dny zvládl někdo počmárat. Posprejovaný světlý beton bude nutné vyčistit. Z tohoto druhu betonu by ale měly jít dobře vyčistit.