Marian Jurečka neuspěl v čele KDU-ČSL končí. Foto: KDU

Zvrat u Lidovců: Ministrům to spočítali! Jurečka i Hladík končí ve vedení KDU-ČSL

Dnešní sjezd KDU-ČSL je jedno překvapení za druhým. Lidovci sesadili z předsednického postu ministra Mariana Jurečku a místopředsedou nezvolili ministra Petra Hladíka.

Zdá se, že Lidovci už toho mají plné zuby! Z posledního volebního modelu agentury Median vyplývá, že by se KDU-ČSL sama ani nedostala do Poslanecké sněmovny, volily by jí pouhé dvě procenta voličů. A to je naprosto tristní, naprostý konec, jediné co stranu zachraňuje je koalice SPOLU.

Strana proto nekompromisně „zametla“ se stávajícím vedením a provedla razantní změny. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který sliboval, že pokud strana utrpí porážku ve volbách, tak rezignuje, dnes i přes naprosto mizerný výsledek v nedávných volbách znovu kandidoval do čela strany.

Jenže Lidovci si podobné jednání nenechali líbit a se silnou převahou zvolili do čela strany ministra zemědělství Marka Výborného, který získal 159 hlasů, zatímco Jurečka jen 107. Místopředseda vlády a ministr práce Marian Jurečka tak ve vedení vlastní strany, jež se pohybuje pod hranicí volitelnosti, končí.

Volba Výborného prošla až na druhý pokus ve druhém kole. Šanci na postup do druhého kola nedostali další tři kandidáti Jiří Čunek, Tomáš Kaplan ani Šimon Heller.

„Nechci vidět, jak naši zemi ovládnou populisté, komunisté a extrémisté,“ řekl Marek Výborný po svém zvolení. Podle něho by proto bylo rozumné, aby KDU-ČSL pokračovala v koalici SPOLU s ODS a TOP 09.

Výborný za prioritu označil, aby koalice vyhrála volby, více voličů chce najít také přímo pro KDU-ČSL. Směrem k voličům označil za důležitou dostupnost kvalitních potravin, kvalitní veřejné služby a podporu jednotlivým obcím.

Druhý den zvolili miss

Další den sjezdu začal překvapením, když před opakovanou volbou místopředsedů odstoupil Jan Bartošek.

Do vedení strany nakonec Lidovci zvolili i bývalou českou miss a miss Europe Moniku Brzeskovou, dříve Žídkovou. Prvním místopředsedou se stal Pavel Bělobrádek.

Jediného kandidáta na místopředsedu nezvolili

Zvrat nastal i volbě místopředsedy, na kterého původně kandidovalo sedm zájemců. Jenže po zvolení Marka Výborného všichni odstoupili až na stávajícího lidoveckého ministra pro životní prostřední Petra Hladíka.

Volba jediného kandidáta tak měla být v podstatě pouhou formalitou. Jenže v prvním ani ve druhém kole delegáti Hladíka v tajné volbě nezvolili.

Ke zvolení by potřeboval 146 hlasů, jenže v prvním kole jich dostal 136 a ve druhém dokonce jen 126. Zdá se tak, že členská základna Lidovců není ani trochu spokojená s kroky vlastních ministrů a patrně ani celé vlády a žádají razantní změny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *