Nové omezení na dálnici D10 u Svémyslic. Foto: ŘSD

Řidiči zuří: Dálnice D10 je rozkopaná od Mladé Boleslavi až do Prahy, další omezení začíná

Stovky řidičů, kteří pravidelně platí dálniční známku, nenachází slov k tomu, co se teď děje na mladoboleslavské dálnici D10. Nejen na sociálních sítích kritizují, že prakticky celá dálnice je rozkopaná. Další práce tam začínají teď.

Kromě dlouhodobého zúžení D10 těsně před Prahou, začíná právě dnes, tedy v pondělí 7. října, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) instalovat vysokorychlostní váhy nedaleko od Prahy u Svémyslic. Stavební operace bude po celou dobu omezovat provoz, byť pouze částečně.

D10: Další omezení u Svémyslic

Práce probíhají na 5,7. kilometru a už v neděli se u zúžení tvořily kolony. Není se čemu divit, místem denně projede na 50 tisíc aut. Přibližně 30 procent z toho tvoří kamionová doprava.

„Jedná se o instalaci certifikovaného měřícího zařízení, které zcela automaticky zaznamenává hmotnost projíždějících vozidel a současně vyhodnocuje naměřená data z pohledu možného spáchaní dopravního přestupku,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jiří Veselý.

Na měřícím stanovišti tak bude instalována soustava měřících čidel, kamerový systém a vyhodnocovací zařízení v technologickém rozvaděči. Společně s tím se musí upravit vozovka před a za snímači. Investice vyjde na více jak 61 milionů.

Další omezení dálnice trápí řidič jen o pár kilometrů dál na zhruba 11. kilometru u Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi kvůli přestavbě železničního mostu mostu přes dálnici na trati Čelákovice – Neratovice.

Nové omezení dálnice D10 u Předměřic

K tomu se nyní přidává další omezení, a to u Předměřic nad Jizerou, ke kterému již vydalo povolení ministerstvo dopravy a potrvá až do poloviny prosince! Silničáři tam budou vyměňovat mostní uzávěry. ŘSD se bude snažit zachovat provoz vždy dvěma zúženými pruhy, které se budou podle potřeby prací střídat.

Na další zúžení narazí řidiči před Bezděčínem, kde probíhá rekonstrukce rozsáhlého úseku dálnice mezi 37. a 42. kilometrem, kde silničáři vyměňují také svodidla. Šoféry přitom rozčiluje, že se oprava neprovedla, když se loni stavěl nový sjezd na Nymburk a Mělník a byla tam dlouhodobá uzavírka.

Rozbitý úsek neopravují

„Nejvíc mě fascinuje, že opravují úsek, kterému skoro nic nebylo, když jen o pár metrů dál u Benziny od Mladé Boleslavi na Prahu je dálnice totálně rozbitá, děravá a jsou tam velké propady, že máte pocit, že s autem vyletíte z dálnice, dokonce je tam i značka varující před nerovnostmi, ale s tím se nic nedělá,“ zlobí se jeden z řidičů.

Chvíli potom řidiče zabrzdí dlouhodobé dopravní omezení u Kosmonos, kde se až do podzimu příštího roku staví nová mimoúrovňová křižovatka za čtvrt miliardy korun.

S ohledem na to, že se ve zúženích často tvoří nehody, musí se řidiči skutečně obrnit trpělivostí. Projet hladce z Mladé Boleslavi na Prahu a obráceně je skoro nemožné.

„Měli by tady aspoň do prosince odpustit dálniční známky, protože to už je neuvěřitelné, je to naprosto každý rok takto rozkopané,“ zlobí se řidiči na sociálních sítích. „Bude někdy dálnice průjezdná alespoň ve dvou pruzích v celé úseku? Asi nikdy,“ zkritizovala další řidička.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *