Vilík s maminkou Helenou během léčby. Zdroj: Donio

To trhá srdce na kusy! Nemocný Vilík, na jehož léčbu se skládala celá země, zemřel

To vhání slzy do očí. Malý chlapec Vilík, který trpěl rakovinou a na jehož léčbu se skládalo celé Česko, zemřel. Odešel doma obklopený láskou nejbližší rodiny.

Ta zpráva trhá srdce všem, nejen tisícům lidí, kteří přispěli na léčbu sedmiletého Vilíka z obce poblíž Hradce Králové. Chlapec bohužel vážné nemoci i přes velkou snahu lékařů, veřejnosti i jeho milované rodiny zemřel. Zemřel na státní svátek v sobotu 28. září doma, obklopený milující rodinou.

Vše přitom nabralo velmi rychlý spád, Viliam totiž zemřel pouhý rok od okamžiku, kdy pocítil první problémy. „Během výletu na kolech 24. září 2023 si Vilík začal stěžovat na velké bolesti hrudníku, ihned jsme vyrazili domů. Jelikož bolesti neustávaly, vyrazila jsem s Vilíkem na pohotovost a od tohoto dne jsme se 2 měsíce nepodívali domů,“ popisovala jeho maminka Helena, jak vše začalo.

Vilík trpěl vzácnou rakovinou

O pár týdnů později si rodina vyslechla hroznou zprávu, jakou nechce slyšet žádný rodič. Lékaři diagnostikovali Viliamovi rakovinu, konkrétně nádor zvaný Ewingův sarkom s genem CIC. Chlapec musel podstoupit velmi intenzivní chemoterapii. Silně zhubl a po dvou cyklech jej rodina doslova musela učit chodit. Podstoupil také velmi náročnou operaci, na těle měl obrovskou jizvu.

Doktoři sdělili rodičům již na začátku, že šance na vyléčení není velká. Tato varianta rakoviny, která byla Vilíkovi diagnostikována, je velmi vzácná. Tento typ je na světě v menším než jednoprocentním výskytu a byl popsán teprve v roce 2016. Rodina se proto snažila vybrat peníze na experimentální léčbu a zkusit všechno, co by mohlo nemocnému synovi pomoci.

Jeho příběh zasáhl tisíce lidí, přes osm tisíc dárců rodině poslalo na platformě Donio celkem 4,6 milionu korun. Bohužel ani všechny peníze světa by zřejmě nedokázaly chlapce zachránit.

„S těžkým srdcem vám oznamujeme, že náš milovaný Vilík 28. září ukončil svůj statečný boj s rakovinou. Odešel obklopen láskou a péčí své nejbližší rodiny ve svém domově,” informovali Viliamovi rodiče.

“Děkujeme Vám za projevenou solidaritu, která rodině pomohla zvládnout tyto těžké okamžiky a poskytla možnost být Vilíkovi nablízku do posledních chvil,“ dodali.

Tatínek Vilíka: Vzal si ho Anděl

Slova Viliamova tatínka rozpláčou snad i nejtvrdší chlapy. „Stal se nám zázrak. Vlastně dva. Ten první když se nám Vilíček narodil a mohli jsme se těšit z jeho úžasné a dokonalé přítomnosti. Náš prvorozený, který nás naučil, co je to ta pravá a čistá láska, která překoná všechno,“ říká chlapcův otec.

„A druhý zázrak přišel v sobotu. V 15.00 hodin nás navštívil anděl a nabídl nám, že vezme Vilíčka k sobě, na krásné místo, kde už ho nebude nic bolet a čeká ho věčný klid, který si jeho čistá dusička tak moc zaslouží. Nemohli jsme odmítnout,“ pláče otec.

„Ale v našich srdcích a věřím, že nejen v našich, zůstává navždy. Děkujeme všem, kteří jste stále při nás v těchto těžkých chvílích. Jste úžasní,“ poděkovala rodina všem dárcům.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *