Vítězné hnutí ANO na tiskové konferenci.

Je sečteno: Volby do krajů drtivě vyhrálo ANO, získalo 292 zastupitelů. Piráti krutě prohráli

V sobotu v noci již byly sečteno 100 % okrsků a bylo tedy možné kompletně přepočítat počty hlasů na mandáty v krajských zastupitelstvech. Ano bude mít 292 zastupitelů, skoro dvakrát více než druhá ODS.

Je sečteno. Hnutí ANO v krajských zastupitelstvech po celé republice obsadí drtivých 292 křesel. Místopředseda hnutí Karel Havlíček dokonce ve Středočeském kraji přeskákal z úplně posledního 70. místa kandidátky ANO na první místo s nejvyšším počtem 12 164 preferenčních hlasů na kandidátce ANO.

„Popravdě jsem se nedíval na počet hlasů, ale skutečně jsem to odmakal, jezdil po všech hospodách, po vesnicích, na různé akce všude. Pracuji pro lidi už roky, není to nic co bych teď začal,“ uvedl Havlíček k výraznému skoku. “Karel Je Bůh, takový výsledek jsem fakt nečekali,” okomentoval to šéf Ano Andrej Babiš.

Kdo vyhrál v krajích?

Hnutí ANO vyhrálo v Karlovarském, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Plzeňském, Středočeském, Olomouckém, Ústeckém a Zlínském kraji i na Vysočině. V Jihočeském kraji zvítězila ODS, v Jihomoravském kraji koalice SPOLU a v Libereckém kraji obhájili Starostové pro Liberecký kraj.

Na počet krajských zastupitelů celkově druhá ODS má s velkým odstupem skoro o dvě třetiny méně než ANO – jen 106 krajských zastupitelů. Nutno ale dodat, že ODS kandidovala často v koalici SPOLU s Lidovci, kteří získali 49 křesel, a TOP 09, které má v krajích nově pouhých 16 zastupitelů.

STAN čeká boj o střední Čechy

Následuje hnutí STAN se 73 mandáty, ke kterým se přičítá 20 úspěšných zastupitelů uskupení Starostové pro Liberecký kraj. STAN táhl především Středočeský kraj, kde starostové získali 20 křesel a budou znovu usilovat o post hejtmanky pro Petru Peckovou.

Podle zákulisních informací se ale chce dohodnout hnutí ANO se Spolu a tím STAN vyšachovat. ANO nabízí i přes své vítězství pozici hejtmana.

Lídr SPOLU Jan Skopeček, které ve středních Čechách skončilo třetí, už v sobotu v noci jednalo s hejtmankou Peckovou a hnutím STAN. “Dostali jsme důstojnou nabídku, ale že bychom byli dramaticky nadšení, to nejsme,” řekl Skopeček CNN Prima News. Dodal, že také on nelpí na postu hejtmana.

Jednání podle něho mají pokračovat příští týden. “Čeká nás také jednání s ANO a mezi tím i jednání uvnitř strany,” dodal Skopeček.

Celkově uspěli i komunisté, kteří mají celkem 32 zastupitelů pod značkou Stačilo! Po čtyřech letech se například komunisté dostali do zastupitelstva ve středních Čechách.

Za to Piráti budou mít na krajských úřadech po celé zemi dohromady pouhé tři zastupitele. To je pro vládní stranu drtivá prohra, oproti minulým krajským volbám přišli o 96 zastupitelů. Vládní strany TOP 09 a Piráti jsou jasným propadákem voleb.

Piráti těžce propadli, skončí?

Zatímco TOP 09 nemusí žít ve strachu, protože před volbami do Sněmovny stranu ochrání příští rok koalice SPOLU, ve které je s ODS. To Piráti, kteří kandidují sami, velmi pravděpodobně zmizí z české politické mapy, pokud se do roka nestane zázrak.

Krajské volby jsou totiž považovány za určitý test obliby stran před sněmovními volbami, které se budou konat na podzim příštího roku a obvykle se výsledky od krajských voleb proporčně příliš neliší.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš neskrýval, že tak drtivou prohru nečekal. „Nemá cenu jakkoliv zastírat, že výsledek v krajských i senátních volbách je hluboko pod očekávání nás všech,“ řekl Bartoš.

Dodal, že předsednictvo Pirátské strany se obrátilo na Pirátky a Piráty s žádostí o vyslovení důvěry. „Je to ohromné zklamání. Dali jsme funkce k dispozici, a pokud se ukáže, že předsednictvo důvěru nemá, rezignujeme,“ dodal Bartoš.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *