Labe ve Špindlerově Mlýně v sobotu před polednem.

Varování: Opusťte Špindlerův Mlýn! Labe stále stoupá, povodně odříznou silnici do města

Nejen na Moravě, ale i do dalších částí České republiky se nyní přesouvají povodně. Aktuálně ohrožuje Labe oblíbené horské středisko Špindlerův Mlýn. Lidé byli vyzváni k evakuaci.

Už odpoledne vedení města Špindlerův Mlýn vyzvalo k evakuaci především turisty a návštěvníky, kteří by se brzy nemuseli dostat ven z města. Hladina Labe totiž stoupá a hrozí, že odřízne příjezdové komunikace. Nyní podobná výzva platí i pro trvalé obyvatele, kteří bydlí v blízkosti, řeky, nebo pro ty, kteří vědí, že v pondělí budou muset odjet, například za prací.

Už dopoledne hasiči zveřejnili video, jak se rozbouřené Labe doslova žene centrem horského střediska a od té doby dál hladina stoupá. „Z důvodu předpovědi na následující hodiny je nutné počítat s možností uzavření komunikace mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím z důvodu extrémních povětrnostních podmínek,“ sdělil dnes v noci starosta Martin Jandura.

Silnice na Vrchlabí bude zatopená

Starosta uvedl, že město s ohledem na počasí doporučuje všem návštěvníkům odjet nyní, neboť zítra ráno či dopoledne je možné počítat s dočasnou uzávěrou této komunikace a nebude umožněn průjezd vozidel do odvolání.

„V současné době opravdu nikdo nemá přesnou odpověď, od kolika hodin by případná uzávěra nastala, ani jak dlouho bude trvat. Rádi bychom byli konkrétní, ale vše skutečně záleží na vývoji počasí a průtoku Labe, který má zítra kulminovat,“ uvedl starosta Jandura.

„Všechny složky ve Špindlu – hasiči, horská služba, městská policie i Policie ČR a Služby města – plně bdí nad bezpečností lidí i celý dnešní večer a já jim za to velice děkuji. Jsme s vámi,“ dodal starosta.

Aktualizace z nedělního rána:

Špindlerův Mlýn zatím nebylo potřeba evakuovat a silnice zatím odříznuté nejsou. Vody v Labi ale přibývá a na některých silnicích jsou vrstvy vody, buďte proto velmi opatrní.

Video policie z nedělního rána ve Špinlderově Mlýnu:

VIDEO: Labe ve Špindlerově Mlýně v sobotu před polednem.

V Opavě i dalších městech na Moravě začala velká evakuace lidí, povodně sílí, situace je kritická

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *