Utopená Fabie v Ostravě. Zdroj: Jaroslav Závěšický

FOTO, VIDEO: Povodně už zaplavily některé obce, silnice i domy, tady si dejte pozor

Neustávající deště dál zvedají hladiny řek, proti varování meteorologů je ale situace zatím poměrně klidná. Na řadě míst se už ale řidiči potýkají se zaplavenými silnicemi. Kde si dát pozor?

V sobotu dopoledne byl některý z povodňových stupňů na zhruba 160 místech a další přibývají. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, byl na více než 30 místech dvou desítek toků. Nejvážnější situace je na Jesenicku v Olomouckém kraji a Frýdlantsku v Libereckém kraji. Zhoršování situace se ale očekává také na Labi a na Sázavě.

Říčka Bělá vyplavila Mikulovice

Vážná byla situace od noci v Mikulovicích a České Vsi na Jesenicku, kde hasiči a policisté museli uzavřít několik silnic. Voda z říčky Bělé ale také z okolních polí zaplavila několik domů a hasiči jsou připravení k evakuaci části obyvatel pomocí člunů, lidé ale zatím evakuaci odmítají.

„Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, platil dnes ráno na třech tocích v Olomouckém kraji. Platí na Černém potoku ve Velké Kraši a Vidnávce ve Vidnavě, jejichž hladiny dál stoupají, i na Bělé v Mikulovicích, jejíž hladina je nyní setrvalá,“ informovali olomoučtí hasiči.

Video: Velká voda v Mikulovicích.

Zaplavené silnice v Polance na Ostravsku

Problémy řidičům dělá velká voda na Ostravsku, Jesenicku a Liberecku. Silné a několik hodin trvající deště potrápily Ostravsko. V sobotu ráno kvůli tomu byla téměř neprůjezdná silnice ze Svinova v Polance nad Odrou na Ostravsku. Tamní ulicí se valily doslova potoky vody.

Pod vodou byly také ulice v Jistebníku na Ostravsku či hlavní tah na Klimkovice. Řidiči by se tomuto místu měli raději vyhnout, riskují poškození vozidel, nebo nehodu. Zaplavuje se také silnice ve Vřesině u Ostravy.

Video: Zaplavená silnice v Polance.

V Ostravě-Přívoze je tradičně zaplavená Mariánskohorská ulice pod železničním mostem. V sobotu tam jeden z řidičů utopil Škodu Fabia. Místo se obvykle při deštích rychle zaplní vodou a řidiči často neodhadnou vlastní síly i schopnosti svého auta.

Utopená Fabia pod mostem v Mariánskohorské ulici v Ostravě. Video: Jaroslav Závěšický

Na Frýdlantsku Smědá odřízla Višňovou

Voda rychle stoupá rovněž na Frýdlantsku na Liberecku. Například obec Višňová je od noci odříznutá od zbytku Frýdlantska. Voda z rozvodněné říčky Smědé zaplavila silnice a nejnutnější dopravu tam pro lidi zajišťuje evakuační Tatra.

„Od noci jsme odříznutí od zbytku světa. Uzavřené jsou obě komunikace z Předlánc do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky,“ informoval dnes starosta Michal Scheidl.

Dopoledne na místo hasiči dopravili velká čerpadla a budou se snažit vzniklé laguny přečerpat, také se bude stavět protipovodňový val. To by mělo snad ještě o víkendu umožnit opět spojení do Višňové.

Hasiči v celé České republice od půlnoci do dnešního rána vyjížděli kvůli mimořádně nepříznivému počasí k 1127 událostem. Nejvíc zásahů měli zatím v Moravskoslezském a Pardubickém kraji. V pohotovosti je kvůli záplavám na sto tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů.

Labe zuří ve Špindlerově Mlýnu

Na třetím stupni povodňové aktivity je řeka Labe v centru Špindlerova Mlýna. “Přehrada má zatím dostatek kapacity k regulování odtoku. Komunikace mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím je zatím bez problémů průjezdná,” informovali hasiči.

Ti zároveň prosí veřejnost, aby se vyvarovala “povodňové turistiky”. “Nejezděte sem, pokud k tomu nemáte vážný důvod,” uvedli hasiči.

Video: Rozbouřené Labe ve Špindlerově Mlýnu.

FOTO: Kalamita na silnicích kvůli dešti. Řidiči bourají ve velkém, auta končí na střeše

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *