Policie v Přerově měřila emise. Foto: PČR

VIDEO: Policie namátkově měřila emise. Žádné kontrolované auto neprošlo!

Řev motorů a hustý černý dým. Tak to vypadalo v Přerově, kde policie uspořádala kontrolní akci na měření emisí vypouštěných auty. Přestože měla auta platnou technickou, skoro žádná neprošla!

Policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje se včera zaměřili na kontrolu emisí a technického stavu motorových vozidel v Přerově. Společně s pracovníky organizace Centra služeb pro silniční dopravu zkontrolovali deset vybraných vozidel.

A výsledek? Naprosto tristní. Přestože zkontrolovaná auta měla platnou technickou kontrolu, ani jedno u policistů neprošlo. „U devíti z nich pracovníci centra naměřili překročené hodnoty emisí a v jednom případě bylo vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Řidiči musí znovu na technickou a zaplatili pokutu

Policisté omezili řidičům technickou způsobilost jejich vozidla na třicet dnů. Do té doby musí vůz znovu projít technickou kontrolou, jinak nesmí na silnici. „Policisté všechny přestupky vyřešili příkazem na místě a od řidičů vybrali bezmála 9 tisíc korun,“ dodal Hejtman. Otázkou také zůstává, jak je možné, že ve stanicích technické kontroly tato auta původně dostala razítka.

„Zní to směšně, když uvážíme, že Evropská unie nařizuje přísné emisní limity a chystá zákaz spalovacích motorů a tady přitom ani jedno auto emise nesplňuje,“ reagoval jeden z řidičů na výsledky měření, když je policie zveřejnila na sociálních sítích.

„Odporný. Téměř každý den potkám při cestách kolem baráku tyhle DPF vykuchance,“ přidal se v komentářích Petr Pešek. Někteří řidiči ale kritizují podmínky, za kterých se emise měří, kdy je motor auta vytáčen do maximálních otáček. „Nikdy během jízdy nevytočím otáčky motoru na více než 3 000! Oni, když kontrolují, tak to vytočí na tolik, že se skoro motor rozpadne,“ kritizovala Kateřina Zagórová.

Policie v Přerově měřila emise. Video: PČR

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *