Voda se valí obcí Kubova Huť. Foto: Lída Klazarová

VIDEO: Voda se valila úplně všude! Jižní Čechy a Šumavu zasáhly bleskové záplavy

Přívalové lijáky zasáhly ve čtvrtek večer několik měst a obcí v jižních Čechách. Prudké deště potrápily lidi ve Vimperku, doslova pod vodou se ocitla obec Kubova Huť na Šumavě.

Voda valící se všude, kde si našla cestu. Tak to dnes večer vypadalo v několika obcích na Šumavě. Například obec Kubova Huť chvílemi připomínala jedno velké jezero. Voda s bahnem se valila ulicemi ale i po trávě, prostě všude. Bohužel řada lidí měla zatopené sklepy, z ulic bude třeba odstraňovat vrstvy bahna.

Záplavy: Několik obcí na Prachaticku pod vodou

„V rozpětí jen několika minut jsme vyslali jednotky do obcí Kůsov, Zdíkov, Vimperk, Korkusova Huť, Stachy a Horní Vltavice k čerpání vody ze sklepů a domů. V Kubově Huti likvidujeme ze silnice naplavené bahno a suť,“ informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Lidé přívalové lijáky zachytili na kamery. Například v Kubově Huti natočili, jak se voda žene patrně rekreačním areálem. Ve Vimperku zase lidé natočili rozbouřené koryto místního potoku Volyňka, který se v tu chvíli proměnil v dravou řeku.

Za pouhých 90 minut spadlo na stanici Kubova Huť na Šumavě 135 milimetrů srážek, hodinový úhrn byl 105,6 milimetrů. To jsou už opravdu extrémní srážky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Meteorologická Stanice Kubova Huť na Šumavě zaznamenala na stacionárních bouřkách za 70 min přes 115 milimetrů srážek.

Rozbouřený potok Volyňka ve Vimperku. Video: Barbora Podlešáková

Voda se valí obcí Kubova Huť. Video: Lída Klazarová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *