Bouřka uzavřela dálnici D1 u Prahy. Foto: HZS

FOTO: Českem se ženou silné bouřky, hasiči uzavřeli zatopenou dálnici D1 u Prahy!

Českem se ženou silné bouřky. V pátek v podvečer kvůli tomu musela být dokonce uzavřena dálnice D1 ve směru z Prahy na Brno. Přímo na dálnici D1 u Prahy nedaleko Průhonic se vytvořila velká laguna.

Velká laguna plná vody se vytvořila na dálnici D1 u Průhonic. Hasiči museli kolem půl šesté večer zastavit dopravu a snažili se vodu odčerpat. „Doprava v místě je silně omezena,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka před 18. hodinou.

Bouřky zaplavily dálnici D1

To byla v silném pátečním provozu, kdy auta najíždí často právě na dálnici D1 z Prahy na Brno, značná komplikace. Naštěstí kolem 19. hodiny se podařilo provoz na D1 ve směru na Brno obnovit. Řidiči ale musí počítat se zdržením, protože před lagunou se brzdí do kolony.

Problémy ale dělají bouřky a přívalové lijáky i jinde než v Praze, už před tím doslova bičovali Písecko a Strakonicko, nyní se ženou dál na východ. Předpovědi meteorologů se tak vyplnily. „Aktuálně se velmi silné bouřky vyskytují zejména v jižní části území, v Jihočeském kraji a na Vysočině,“ informoval Český hydrometeorologický ústav v pátek kolem 17. hodiny.

Další bouřky postupují z Rakouska na Moravu

„Další velmi silné bouřky postupují z Rakouska směrem do Jihomoravského kraje,“ uvedli meteorologové. „V jejich rámci je možné se setkat s nárazy větru kolem 90 km/h, kroupami kolem 3 centimetrů a intenzivními srážkami s možností lokálního zatopení, nebo vzestupů malých vodních toků. Bouřky budou dále postupovat k východu,“ dodal Český hydrometeorologický ústav.

Zatopená dálnice D1 u Prahy pohledem ve směru od Brna. Zdroj: X – J/P

V Jihočeském kraji, který poslední dobou trápí bouřky snad každý den, si hasiči ani chvíli neodpočinou. Jen v pátek opět vyjížděli k více než 30 událostem. „Nejvíce zasahujeme na Strakonicku a Jindřichohradecku. Jako obvykle jsou nejčastějšími zásahy čerpání vody a odklízení popadaných stromů,“ mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

„V Dolním Bolíkově jsme uklidili ze silnice nánosy bahna a v Toužíně na žádost starosty místní dobrovolná jednotka připravuje pytle pro zabránění vtečení vody do jednoho z domů,“ dodala Matějů.

Postupně se bouřky posunuly také přes střední Čechy až na sever, například v Litoměřicích přívalové deště zatopily celé ulice. Na některých místech vznikly laguny, kterými měly velký problém projet osobní auta.

Lijáky zaplavily ulice v Litoměřicích. Zdroj: Lucie Kliková