Hromada krup po bouřce na Praze-východ. Foto: Jan Palacký

FOTO, VIDEO: Česko bičují bouřky, padají velké kroupy, problémy jsou v dopravě

Českou republikou se ve středu odpoledne prohnaly silné bouřky, které se průběžně vyskytovaly na různých místech. Přívalové lijáky, vichr a velké kroupy ničily úrodu, auta a dělaly potíže v dopravě.

Někde sucho a horko, jinde přívalové lijáky, silný vichr a obrovské kroupy dunící do střech i do karoserií aut. Česko ve středu zažilo masivní vlnu spíše lokálních bouřek, které postupují velmi pomalu a působí tak značné škody a problémy v dopravě.

Extrémně silné bouře se ve středu odpoledne a v podvečer vyskytly hlavně v jižních Čechách, na Královehradecku, Pardubicku, v okolí Prahy a středních Čech. Na mnoha místech kvůli tomu nejde elektřina a omezen je provoz na železnici, například kvůli pádům stromů do kolejí.

Evakuovali cestující z vlaku

Na trati Praha – Pardubice, v úseku Záboří nad Labem – Řečany nad Labem, došlo po bouřce k zanesení větví do trakčního vedení. Provoz je zastaven, nad jednou traťovou kolejí je poškozené vedení. Cestující z vlaku IC 511 bylo nutné za asistence drážních hasičů evakuovat do vlaku rj 256. Vlak rj 256 mimořádně zastavil ve stanici Kolín pro výstup cestujících. Ze stanice Kolín mohou cestující využijí následné vlaky dálkové dopravy.

Desítky událostí během pár hodin

Silné bouřky jsou zátěží také pro hasiče. Například ve středních Čechách zaznamenali prudký nárůst výjezdů. „Do 18. hodiny jich bylo rovných 60 přičemž 52 z nich bylo technických pomocí. Z toho 31 popadaných stromů, 13x jsme čerpali vodu a 8x jsme odstraňovali nebezpečné stavy,“ uvedli středočeští hasiči.

Desítky událostí řeší i hasiči v Praze, kde se například strom zřítil na zaparkovaná auta, nebo vichr poničil reklamní billboard.

Padající kroupy ve Strážkovicích u Českých Budějovic. Video: Lenka Procházková

Bouřky postupovaly na Moravu

„V dalších hodinách očekáváme další vývoj v oblasti Vysočiny a i Moravy,“ uvedl ve středu večer Český hydrometeorologický ústav. V českých krajích by měly velmi silné bouřky hrozit do půlnoci, na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech budou hrozit až do čtvrtečního rána, ale měly by být již slabší intenzity.

Nejen bouřky, ale i maximální teploty dnes byly nebezpečné. „Nejvyšší teplotu jsme dnes zaznamenali na stanici Strážnice 36,1 °C. Denní maxima byla překročena na 56 z celkem 167 stanic v ČR měřících alespoň 30 let, to je na 34% stanic. Nad 35 °C vystoupila teplota především v nížinách v Polabí, na jižní a střední Moravě a na Karvinsku,“ uvedli meteorologové.

Další dny již budou teplotní maxima nižší, většinou kolem 30 °C, jen na jižní Moravě se mohou ještě v pátek přiblížit ke 34 °C.