Zemřel Miroslav Macek.

VIDEO: Zemřel Miroslav Macek, bývalého politika ODS proslavila facka Rathovi

Dnes zemřel politik Miroslav Macek. Byl jedním ze zakládajících členů ODS. Nejvíce jej proslavili některé výroky a také drsná facka během proslovu Davidu Rathovi.

„S velkou lítostí oznamujeme, že po krátké těžké nemoci zemřel dnes 1. května poklidně ve spánku, doma v přítomnosti své milované ženy Petry kmenový autor společnosti Albatros Media pan Miroslav Macek. Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu,“ napsala mluvčí vydavatelství Jana Fikotová.

Podle Fikotová Mackova rodina předem děkuje za projevenou soustrast a zachování soukromí.

Miroslav Macek zemřel ve věku 79 let. Ve své době patřil k hlavním tvářím ODS. Proslavila ho často rázná slova a také činy. Z aktivní politiky odešel v roce 2001, následně byl externím poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Toho Mackovo úmrtí ranilo. „S Mirkem Mackem odchází nejen významný a talentovaný člověk české polistopadové politiky, ale také všestranně zajímavá osobnost, která bude chybět nejen jeho rodině, ale nám všem,“ prohlásil bývalý prezident Václav Klaus.

Miroslav Macek dal slavnou facku Davidu Rathovi

Slavná je Mackova facka, kterou před všemi uštědřil během proslovu na sjezdu stomatologů v roce 2006. Bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath (ČSSD) Macka rozčíili urážkou jeho ženy.

„Víte, já ho znal ještě z doby, kdy chodil na každý večírek s jiným děvčetem… A najednou pak se oženil za ty miliony. Já mu to docela přeji. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze,“ urazil tehdy Rath Mackovu manželku.

Macek pak k Rathovi přišel během proslovu a vrazil mu hlasitý pohlavek. Rath kvůli tomu Macka zažaloval. Nejvyšší soud po dlouhých sporech až po pěti letech rozhodl, že se Miroslav Macek musí omluvit Davidu Rathovi a zaplatit mu stotisícové odškodné za facku.