Piráti na dnešní tiskové konferenci. Zdroj: ČT

Premiér Fiala vyhodil Bartoše z vlády po telefonu. Je to hnusný podraz, zuří Piráti

Reakce na tristní volební výsledky a drtivé vítězství hnutí ANO je tady. Ve vládě začaly padat hlavy. Jenže poněkud nešťastně. Premiér Petr Fiala vyhodil vicepremiéra Ivana Bartoše z vlády po telefonu.

Piráti v čele s předsedou Ivanem Bartošem zuří. Premiér Petr Fiala jim totiž dnes oznámil, že ve ministra a vicepremiér Ivan Bartoš vládě končí. Bartoš a další členové Pirátské strany přitom původně dali k dispozici své funkce pouze ve vedení strany v reakci na tristní výsledky krajských a senátních voleb, ve kterých zcela propadli.

Zavolal mi to po telefonu, zuří Bartoš

Ve vládě s uskupením SPOLU a STAN ale měli Piráti pokračovat. Dnes ráno se dokonce předseda Ivan Bartoš sešel s premiérem Petrem Fialou a jednali o řešení problémů se systémem stavebního řízení, který už přes dva měsíce pořádně nefunguje a paralyzuje stavební úřady.

Nic o tom, že by měl končit ve vládě, na schůzce nepadlo. “Pan premiér mi až několik hodin potom zavolal na mobilní telefon a oznámil mi, že se rozhodl, že ve vládě končím. To bylo pouze půl hodiny před jeho tiskovou konferencí, kde to veřejně oznámil,” zuří Bartoš.

Bartoš následně odpoledne uspořádal vlastní tiskovou konferenci, kde neudržel emoce na uzdě a do Fialy se pustil přímo před novináři: „Pokud bych měl dnešní jednání pana premiéra Fialy popsat jedním slovem, tak to byl podraz, který postrádal z mého pohledu i základní prvky lidské slušnosti,“ řekl Bartoš.

Fiala: Radost z toho nemám

Fiala na to později reagoval, že chápe emoce Pirátů a nechce je dál jitřit. „Jsem jen překvapen z toho, jak rozdílně lze jednání mezi čtyřma očima interpretovat. Ivan Bartoš si bohužel nebyl dosud schopen připustit, že digitalizace stavebního řízení je v rozkladu. Nebyl ani schopen reagovat na konkrétní dotazy, kdy bude fungovat,“ řekl Fiala.

Dodal, že minulou středu vláda projednala zprávu IT expertů, která byla zdrcující. „Dnešní ranní setkání mě definitivně přesvědčilo o tom, že Ivan Bartoš není schopen zjednat nápravu. Proto jsem se rozhodl jednat rychle a neprodlužovat krizi. Radost z toho nemám,“ dodal Fiala.

Lidé se však ptají, proč se rok před volbami Fiala rozhodl rozkládat vládu a navíc konec svému koaličnímu partnerovi oznámil SMS zprávu skoro jako puberťák. „To je jako rozejít se s holkou po telefonu,“ okomentoval to například Filip Neruda, syn europoslankyně Danuše Nerudové.

“Jednání, kdy se s někým ráno sejdete a podáte si ruce, a potom mu jen zavoláte, že se rozcházíte, je za mě fakt hnusný podraz,” dodala místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová z Pirátské strany.

Piráti nemusí skončit

Fiala následně dodal, že to z jeho strany není vyhánění Pirátů z vlády. „Nikdo Piráty z vlády nevyhazuje, žádnou koaliční smlouvu jsme neporušili,“ uvedl Fiala. Podle dalších členů vlády se nyní očekává, že Piráti nominují jinou osobnost na pozici ministra pro místní rozvoj. Je však otázkou, zda Piráti nebudou chtít ve vládě skončit úplně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *